Είστε εδώ:Κεντρική»Γνωρίζετε ότι;»Γνωρίζετε ότι; - AloeVera - Pro-vita.gr
FAQs - AloeVera

Τι είναι η AloeVera;

Από πού προέρχεται η AloeVera;

Τι περιέχει η AloeVera;

Η AloeVera είναι ένα από τα σημαντικότερα, πιο διαδεδομένα και γνωστά ιαματικά φυτά του κόσμου. Με περισσότερα από 200 συστατικά είναι ένα μοναδικό πολυτάλαντο φυτό με διαφορετικές δυνατότητες εφαρμογής.

Το μεγάλο εύρος χρήσης και δράσης του, του απέδωσε τον τίτλο «της βασίλισσας των ιαματικών φυτών». Η AloeVera Barbadensis ανάμεσα στα 300 διαφορετικά είδη AloeVera θεωρείται η πραγματική Αλόη. Παρόλο που φαίνεται σαν κάκτος ανήκει στους κρίνους.

Η AloeVera Barbadensis καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου – Αφρική, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Φλόριντα, τους Κανάριους νήσους ή το Μεξικό. Τα χωράφια καλλιέργειας παγκοσμίως έχουν μέγεθος από 24.000 έως και 36.000 εκτάρια.

Το ιαματικό φυτό καλλιεργείται για παράδειγμα και στις ορεινές περιοχές του Μεξικό – μια εξαιρετική περιοχή. Αυτό που κάνει τα ιαματικά φυτά από τις ορεινές περιοχές του Μεξικό τόσο πολύτιμα είναι ο τρόπος καλλιέργειας. Για τα ηφαιστειακά εδάφη σε σχεδόν 1000 μέτρα ύψος ισχύουν τα αυστηρότερα βιολογικά κριτήρια καλλιέργειας.  Πριν δοθεί η έγκριση για την καλλιέργεια της Αλόης σε κάποιο χωράφι ο ιδιοκτήτης του χωραφιού πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά για να δείξει ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες.

Γύρω από τις περιοχές καλλιέργειας δημιουργούνται προστατευτικές ζώνες ώστε να μην προκύψει μόλυνση με λιπάσματα ή φυτοφάρμακα από διπλανά χωράφια. Ακόμα και το νερό ποτίσματος ελέγχεται τακτικά από ανεξάρτητα Ινστιτούτα για χημικές ουσίες και πιστοποιείται αντίστοιχα. Για τη λίπανση χρησιμοποιούνται μόνο φλούδες των φυτών που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Τα φυτά που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς βλαβερές ουσίες συγκομίζονται δε με το χέρι. Από κάθε φυτό κόβονται φύλλα που φτάνουν έως και τα 6 μέτρα. Το πολύτιμο φιλέτο του φύλλου του είναι ύψιστης ποιότητας και επεξεργάζεται ως πρώτη ύλη για καλλυντικά προϊόντα και τρόφιμα.

Όχι! Η χρήση της AloeVera αποτελεί παράδοση. Το ιαματικό φυτό χρησιμοποιούταν ήδη προ Χριστού για την υγεία και την ομορφιά.
Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος (356 – 323 π.Χ.) θεράπευσε τους στρατιώτες του με το χυμό AloeVera.

Ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης ήταν ο πιο γνωστός φαρμακολόγος της αρχαιότητας και εξυπηρετούσε του Ρωμαίους αυτοκράτορες Claudio και Nero. Ήταν ενθουσιασμένος από την AloeVera. Συνιστούσε το χυμό της και στις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, σε πόνους στις αρθρώσεις και άλλα.

Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα και η Νεφερτίτη της Αιγύπτου καθημερινά άπλωναν μια κρέμα AloeVera για την περιποίηση δέρματος και σώματος.

Τα φύλλα AloeVera περιέχουν περισσότερα από 200 συστατικά, εκ των οποίων μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα, λιπαρά οξέα, αμινοξέα, αιθέρια έλαια, ακετυλο-σαλικυλικό οξύ και ως κύρια δραστική ουσία την ακεμαννάνη – ένα μακράς αλύσου μόριο σακχάρου, το οποίο ο άνθρωπος το παράγει μόνος του έως την εφηβεία. Η θετική δράση της AloeVera οφείλεται στην ισορροπημένη αναλογία όλων των συστατικών της.

Η AloeVera διαθέτει πολλαπλές δράσεις για εξωτερική χρήση, μεταξύ άλλων ενάντια σε μικρά εγκαύματα, τραύματα που δεν επουλώνουν γρήγορα, μελανιές, έκζεμα, αποστήματα, μύκητες στα πόδια, νευροδερματίτιδα, έρπη, πιτυρίδα, τριχόπτωση, περιοδοντίτιδα και ακμή. Έχει ενυδατικές, καταπραϋντικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.

Ένα παρόμοιο εύρος εφαρμογής υπάρχει και για την κατανάλωση της AloeVera. Οι γνωστές δράσεις αφορούν προβλήματα στο στομάχι, νεφρών, πάγκρεας, χρόνιες παθήσεις στο έντερο, αρτηριοσκλήρυνση, στηθάγχη, αρθρίτιδα, ισχιακό σύνδρομο, ινομυαλγία, ρευματισμούς και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Όπως σε όλες τις σύνθετες θρεπτικές ουσίες είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν θετικές δράσεις στα πλαίσια της συμβατικής ιατρικής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πολλά-υποσχόμενες προσεγγίσεις.

  • Μια μελέτη με 44 ενήλικες έλεγξε τη δράση του AloeVeraGel στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία παρουσιάζεται κυρίως στο πρόσωπο και το δέρμα της κεφαλής. Σε 60% των ασθενών παρουσιάστηκε βελτίωση, στην συγκριτική ομάδα μόνο στο 20%.
  • Μια μελέτη με 180 άνδρες έδειξε τη δράση μιας κρέμας AloeVera στον έρπη των γεννητικών οργάνων. Οι ασθενείς είχαν γρηγορότερη επούλωση (4,6 ημέρες σε αντίθεση με 12 ημέρες) και σε μεγαλύτερα ποσοστά (66,7% σε σύγκριση με 6,7%).
  • Μια σουηδική μελέτη ασχολήθηκε με την επίδραση μιας κρέμας AloeVera στην ψωρίαση – σε 83% των συμμετεχόντων της μελέτης τα συμπτώματα βελτιώθηκαν.
  • Σε άλλη μελέτη έγινε θεραπεία σε ασθενείς με ακμή. Σε μια πλευρά του προσώπου έγινε θεραπεία με συμβατικό gel και στην άλλη με το ίδιο gel, το οποίο όμως περιείχε και AloeVera. Το δεύτερο οδήγησε σε καλύτερη επούλωση, 72 ώρες πιο γρήγορα.
  • 60 ασθενείς με υπερλιπιδαιμία που δεν είχαν αποτέλεσμα σε κάποια δίαιτα ακολούθησαν μια θεραπεία με AloeVera–κάτι που οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, LDLκαι τριγλυκεριδίων.
  • Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο University of Svranton, Pennsylvaniaέδειξε: το AloeVera Gel αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης C εντυπωσιακά κατά 204%, της βιταμίνη Β12 κατά 269%.

Πρόκειται για καλά αποτελέσματα για την AloeVera. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη τεκμηριωμένη επιστημονική βάση για τους τρόπους χρήσης του ιαματικού φυτού. Στο τέλος θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι πολλές παραδοσιακές δράσεις δεν είναι φαντασία, αλλά επιστημονική πραγματικότητα.

 

Η AloeVera Barbadensis προσφέρει δύο πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο:

  1. Το υγρό που βρίσκεται κάτω από τη σκληρή πράσινη φλούδα. Αυτό το κιτρινωπό  υγρό στεγνώνει και περιέχει 15 έως 40% της τοξικής Αλοΐνης. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και έχει υπακτική δράση. Η υπερβολική δόση από ιατρική άποψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες:

    Μετατροπή ηλεκτρολυτών, προβλήματα στα νεφρά και αιμορραγίες στο έντερο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), καθώς και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Της Γερμανίας για την αποφυγή ρίσκων αξιολόγησης αποκαλούν την ουσία αυτή χυμό ή αποξηραμένο χυμό.

  2. Το άχρωμο Gel που προέρχεται από το εσωτερικό του φύλλου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων. Είναι πόσιμο και δημοφιλές ενώ είναι ιδιαίτερα ευεργετικό ως συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμα και αν οι προαναφερθείσες οργανώσεις WHO, HMPC και BfR αναφέρονται σε AloeVeraGel, πολλοί παραγωγοί αποκαλούν τα προϊόντα τους «χυμό» - προκαλώντας έτσι παρεξηγήσεις.

Τα Gel έχουν ασήμαντα χαμηλή περιεκτικότητα Αλοΐνης ως χαρακτηριστικό ποιότητας. Μόνο λίγες εταιρείες επιτρέπεται – με δικαστική απόφαση - να αποκαλέσουν το AloeVera Drinking Gel τους ως απαλλαγμένο από Αλοΐνη. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο χάρη σε μια ήπια επεξεργασία άμεσα μετά τη συγκομιδή.

 

Η πράσινη φλούδα του φύλλου αφαιρείται προσεχτικά και ολοκληρωμένα. Απομένει η ψίχα του φύλλου – μια διαφανή ζελατινώδη μάζα. Η ψίχα του φύλλου στύβεται, ο χυμός που αντλείται (= AloeVera Gel) τοποθετείται σε ειδικά βαρέλια ψύξης και αναμιγνύετε άμεσα με σταθεροποιητές. Έτσι διατηρούνται η φρεσκάδα καθώς και τα πολύτιμα συστατικά.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή