Είστε εδώ:Κεντρική»Γνωρίζετε ότι;»Γνωρίζετε ότι; - Βιταμίνες - Pro-vita.gr
FAQs - Βιταμίνες

Τι είναι οι βιταμίνες;

Σε ποια είδη φρούτων και λαχανικών βρίσκονται οι περισσότερες βιταμίνες;

Η βιταμίνη C προστατεύει από κρυολογήματα;

Οι βιταμίνες είναι βασικές θρεπτικές ουσίες. Εισέρχονται στο σώμα μέσω της τροφής. Ο οργανισμός δεν μπορεί να τις παράγει μόνος του –με εξαίρεση τη βιταμίνη D, η οποία παράγεται εν μέρει από την επιδερμίδα μέσω των ακτινών UV. Διαχωρίζουμε τις υδατοδιαλυτές από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Ο οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες στον λιπώδη ιστό, τις υδατοδιαλυτές τις εκκρίνει όταν υπάρχει περίσσευμα. 

Τα φρούτα και λαχανικά είναι οι μόνοι φυσικοί προμηθευτές βιταμίνης C του οργανισμού. Επίσης τον φροντίζουν με βιταμίνες της ομάδας Β και προβιταμίνη Α που δρουν ως προστασία στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε ορισμένες μορφές του καρκίνου. Οι Ειδικοί συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.

Τα κίτρινα, πράσινα και κόκκινα λαχανικά διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα προβιταμίνης Α. Τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τα λεμόνια και ακτινίδια περιέχουν πάρα πολλή βιταμίνη C. Θα πρέπει λοιπόν κανείς να τρώει διάφορα φρούτα. Τα τμήματα των φρούτων με το πιο έντονο χρώμα περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες

Η περιεκτικότητα βιταμίνης διαφέρει ήδη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α στην κόκκινη πιπεριά ανέρχεται σε έως και 90% - εξαρτάται από το κλίμα, το έδαφος, το λίπασμα, την ωριμότητα και άλλους παράγοντες. Η μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία οδηγούν σε απώλειες. 

Για τον οργανισμό είναι αδιάφορο εάν οι βιταμίνες είναι φυσικής ή συνθετικής προέλευσης. Καθοριστική για την αποτελεσματικότητα είναι η βιοδιαθεσιμότητα. Οι περισσότερες τεχνητές βιταμίνες είναι ταυτόσημες με τις φυσικές και μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα από τον οργανισμό.

Οι βιταμίνες φυσικής προέλευσης βρίσκονται στην τροφή. Ωστόσο, τα βιταμινούχα σκευάσματα δεν αντικαθιστούν μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή.

 

Πρόκειται για τις βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, και Ε, τις οποίες μπορεί κανείς να καταναλώνει στα πλαίσια της ιδανικής διαμόρφωσης του διατροφικού πλάνου – ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Μια έλλειψη σε βιταμίνη Α μπορεί να γίνει αισθητή μέσω νυκταλωπίας ή αμβλυωπίας. Η βιταμίνη Β1 έχει σημαντική επιρροή στη λειτουργία του οπτικού νεύρου και είναι γενικά σημαντική για τις λειτουργίες των νεύρων.

Η βιταμίνη C προστατεύει από οξειδωτικό στρες και συσσωρεύεται στην ωχρά κηλίδα, επίσης δυναμώνει το συνδετικό ιστό. Η βιταμίνη Ε επίσης συσσωρεύεται στην ωχρά κηλίδα – το σημείο της πιο καθαρής όρασης – και δρα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας αφού είναι δέκτης ελεύθερων ριζών .

 

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου βιοενεργές ουσίες που μπορούν να είναι τόσο ακίνδυνες όπως οι βιταμίνες. Όταν προκύψει πλεόνασμα από υδατοδιαλυτές βιταμίνες ο οργανισμός απλά τις εκκρίνει. Τις λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως τη βιταμίνη Α ή Ε ή D ή Κ τις αποθηκεύει ο οργανισμός. Σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα, για παράδειγμα η βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, ευερεθιστότητα και θολή όραση.  

Η βιταμίνη C δεν είναι εγγύηση για την προστασία από κρυολογήματα, μπορεί ωστόσο να επιδράσει θετικά. Όποιος διαθέτει αρκετή βιταμίνη C τουλάχιστον δεν αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, σε ότι αφορά τα κρυολογήματα.  

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή