Είστε εδώ:Κεντρική»Γνωρίζετε ότι;»Γνωρίζετε ότι; - Ωμέγα 3 - Pro-vita.gr
FAQs - Ωμέγα 3

Τι είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;

Από που προέρχονται τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;

Τι μπορούν να προκαλέσουν τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία;

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία του ανθρώπου και ταυτόχρονα μια πρόκληση γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του.

Κάθε άνθρωπος πρέπει να τα λάβει μέσω της τροφής και αυτό από την ημέρα της γέννησής του. Εάν κάποιος φροντίζει για την επαρκή πρόσληψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έχει καλύτερες πιθανότητες να επωφελείται έως μεγάλη ηλικία σε ότι αφορά την υγεία του.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να επιδράσουν θετικά στην υγεία της καρδιάς και την τιμή λιπιδίων στο αίμα, καθώς και το μυαλό και την όραση.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κατά μεγάλο μέρος προέρχονται από τη θάλασσα. Εμπεριέχονται στα λεγόμενα ψάρια κρύου νερού: σε σολομό, σκουμπρί και σαρδέλα, τα οποία λόγω του σκουρόχρωμου κρέατός τους προσφέρουν ξεκάθαρα περισσότερο λίπος και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, από ότι για παράδειγμα η γλώσσα ή ο κίτρινος μπακαλιάρος. Από αυτά αντλείται το ιχθυέλαιο.

Όχι. Το ιχθυέλαιο αντλείται από ολόκληρο το ψάρι και καθαρίζεται από επιβαρυντικά χαρακτηριστικά με διαδικασία επεξεργασίας πολλαπλών σταδίων – π.χ. από βλαβερές ουσίες που μπορεί να εμπλουτιστούν μέσα στο ψάρι. Το ποσοστό των πολύτιμων λιπαρών οξέων αντίθετα μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό σε καλά προϊόντα.

Το μουρουνέλαιο αντίθετα αντλείται από το συκώτι του ψαριού. Από αυτό απορρέουν δύο μειονεκτήματα: 1. Η έντονη γεύση δεν αρέσει σε όλους, 2. Στο συκώτι συγκεντρώνονται δυσανάλογα πολλές βλαβερές ουσίες, όπως για παράδειγμα το μεθύλιο υδράργυρου.

Το ιχθυέλαιο θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμο επειδή περιέχει τα πιο ενεργά Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα – και τα δύο με πολύπλοκες ονομασίες: εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ (DHA). Ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) βλέπει τεράστιο δυναμικό των δύο οξέων για την υγεία του ανθρώπου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) διευκρινίζει ότι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) έχουν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Και για τα δύο ισχύει ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τις τιμές λιπιδίων του αίματος. Για το DHA ανακοινώθηκε δημοσίως ότι ωφελεί το μυαλό και την όραση.

Περίπου το 40% των λιπαρών οξέων στο μυαλό αποτελείται από DHA, που ευθύνεται για την ευελιξία και τη διαπερατότητα της εγκεφαλικής κυτταρικής μεμβράνης – και έτσι και για την ταχύτητα επικοινωνίας αυτών.

Στην ανάπτυξη του μυαλού τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι σχεδόν απαραίτητα. Μια μελέτη (Ryan, 2008) έδειξε: εάν οι μέλλουσες μητέρες εμπλουτίζουν τη διατροφή τους καθημερινά με δύο γραμμάρια DHA και EPA, o δείκτης νοημοσύνης του παιδιού τους στην ηλικία των τεσσάρων ετών θα είναι κατά 4 πόντους καλύτερος απ’ ότι σε άλλα παιδιά. Μητέρες, οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη λαμβάνουν Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν εξυπνότερα παιδιά λοιπόν.

Το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα DHA και EPA προσφέρουν ενέργεια στο μυαλό, επιβεβαιώνει και μια μελέτη από τη Νορβηγία. Οι επιστήμονες εκεί ρώτησαν περισσότερους από 2000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 70 έως 74 ετών για τις διατροφικές τους συνήθειες – και τους έλεγξαν με σπαζοκεφαλιές. Αποτέλεσμα: Ήδη όποιος κατά μέσο όρο ημερησίως κατανάλωνε περισσότερα από 10 γραμμάρια ψάρι, είχε καλύτερα αποτελέσματα. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχε η ομάδα, η οποία καθημερινά λάμβανε περισσότερα από 75 γραμμάρια ψάρι (μελέτη Nurketal. 2007). Τα DHA και EPA βοηθούν επίσης στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και σε μεγάλη ηλικία.

Οι Επιστήμονες εδώ και πολλές δεκαετίες παρακολουθούν ότι η υγεία της καρδιάς σε χώρες με υψηλή κατανάλωση ψαριού – για παράδειγμα στην Ιαπωνία ή τη Νορβηγία είναι καλύτερα αναπτυγμένη.

Συνολικά περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μελέτες στην Ιαπωνία και την Ιταλία, στις οποίες η τύχη αποφάσιζε για το εάν ένας συμμετέχοντας λάμβανε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ή εάν άνηκε στην ομάδα ελέγχου η οποία λάμβανε placebo (ψευδοφάρμακο). Τέτοιες μελέτες διαθέτουν ύψιστη αποδεικτική δύναμη και απέδειξαν ότι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή των ανθρώπων με συγκεκριμένες καταστάσεις κυκλοφορικού συστήματος.

Πόσα DHA και EPA θα πρέπει να λαμβάνει κανείς ημερησίως για να ωφεληθεί η υγεία από αυτά; Συστάσεις υπάρχουν πολλές. Πολλές σημαντικές Οργανώσεις προτείνουν τουλάχιστον 200 mg κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, Οργανισμοί για την υγεία της καρδιάς συνήθως περισσότερο από 1 g ημερησίως και άλλοι θεσμοί έως και 4 g ημερησίως.

Άνθρωποι με μεγαλύτερο σωματικό βάρος χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα DHA και EPA από ανθρώπους που ζυγίζουν λιγότερο. Γενικά έχει καθοριστεί η σύσταση, ότι 1 g ημερησίως οδηγεί σε μεγαλύτερη δράση.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή