Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμβουλές Υγείας»Αρθρίτιδα: Υπάρχει λύση;

Αρθρίτιδα: Υπάρχει λύση;

 

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως το αυξημένο σωματικό βάρος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, πολλοί άνθρωποι πάσχουν από παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων. Οι πιο συχνά απαντώμενες ασθένειες είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι αρθρίτιδες είναι ένα σύνολο ασθενειών που χαρακτηρίζονται από πόνο, φλεγμονή και δυσκολία στη κίνηση. Η οστεοαρθρίτιδα για παράδειγμα είναι μία νόσος που επηρεάζει τη λειτουργία των αρθρώσεων, προκαλεί πόνο και φλεγμονή, συμπτώματα που έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου.

Δύο συστατικά που μπορούν βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση είναι η γλυκοζαμίνη και η χονδροιτίνη.

Γλυκοζαμίνη
Η γλυκοζαμίνη ή αλλιώς 2 αμινο-2 δεοξύ- D- γλυκόζη, είναι ένας μονοσακχαρίτης συνδεδεμένος με αμινοξύ. Συντίθεται από τη γλυκόζη σε σχεδόν κάθε ανθρώπινο ιστό και βρίσκεται κυρίως στο συνδετικό ιστό και στους χόνδρους. Είναι σημαντικός παράγοντας για τη σύνθεση γλυκοπρωτείνης και γλυκοζαμινογλυκάνης (GAG). Λόγω του βασικού ρόλου της γλυκοζαμίνης στη σύνθεση του χόνδρου και του αρθρικού υγρού, η χορήγηση της σε θειική μορφή έχει δοκιμαστεί σε πολλές κλινικές μελέτες για την ΟΑ.

Χονδροιτίνη
Η θειική χονδροιτίνη (Θ.Χ.) είναι μία από τις φυσικές γλυκοζαμινογλυκάνες (GAG), που αποτελείται από εναλλασσόμενα σάκχαρα D- γλυκουρονικό οξύ (GlcA) και Ν-ακετυλο- D – γαλακτοζαμίνη (CalNAc), το οποίο είναι σημαντικό συστατικό της εξωκυττάριας μήτρας. Η ιδιότητα της Θ.Χ. να επιβραδύνει την ΟΑ έχει φανεί σε πλήθος κλινικών μελετών. Η θετική αυτή επίδραση της  Θ.Χ. στην ΟΑ φαίνεται και από μετα- αναλύσεις και οι οποίες έδειξαν όλες μία σημαντική θετική επίδραση της Θ.Χ έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Τελευταίο άρθρο δείχνει ότι ο συνδυασμός της θειικής γλυκοζαμίνης και της χονδροιτίνης, παρουσιάζει συνεργιστική προστατευτική δράση στους χόνδρους (Calamia V, et al. Sci Rep. Jun 2014).

Συμπερασματικά τα συστατικά θειική γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων, που μπορεί να επιβαρύνονται είτε από χρόνια κατάσταση είτε από καθημερινές συνήθειες όπως η άσκηση.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε προιόν που περιέχει αυτά τα δύο συστατικά, σε συνδυασμό με το gel του φύλλου της αλόης καθώς και υδρόλυμα κολλαγόνου, που μπορεί να σας προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή