Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμβουλές Υγείας»Εσείς προσλάβατε σήμερα τις απαραίτητες φυτικές ίνες;

Εσείς προσλάβατε σήμερα τις απαραίτητες φυτικές ίνες;

Φυτικές ίνες είναι μία ομάδα συστατικών που είναι ανθεκτικά σε πεπτικά ένζυμα και βρίσκονται κυρίως σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Για το λόγο αυτό δεν ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά, διέρχονται δηλαδή από τον οργανισμό χωρίς να απορροφηθούν, λειτουργία που τις καθιστά σημαντικές.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ουσίες όπως η κυτταρίνη, τα κόμμεα, οι πηκτίνες, η ινσουλίνη κα. Ενώ ένας περαιτέρω διαχωρισμός τους είναι ανάλογα με τη διαλυτότητα τους σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι επιδράσεις που ασκούν στο ανθρώπινο σώμα είναι πολλές αφού επιδρούν στο μεταβολισμό σακχάρων και λιπιδίων, αλλά και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Για αυτό οι οργανισμοί που έχουν ως αντικείμενο την προαγωγή υγείας συνιστούν την κατανάλωση 25-40 γραμμάριων ανά ημέρα.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης οι διαιτητικές ίνες είναι γνωστό ότι ασκούν προστατευτική δράση έναντι κάποιων γαστρεντερικών νόσων, δυσκοιλιότητας, αιμορροΐδες, καρκίνο του παχέος εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος δωδεκαδακτύλου, εκκολπωματίτιδα, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις (Otles S, et al. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202).

Άρα λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών ανά ημέρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής που θα περιέχει φρούτα λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης αλλά και μέσω συμπληρώματος διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ένα τέτοιο συμπλήρωμα  με άπεπτες φυτικές ίνες μπορεί να είναι μίγμα από αλεύρι χαρουπιάς, αλεύρι γκουάρ και konjac.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή