Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμβουλές Υγείας»Η άσκηση προκαλεί οξειδωτικό στρες;

Η άσκηση προκαλεί οξειδωτικό στρες;

Είναι ευρέως γνωστό ότι η συχνή άσκηση μέτριας έντασης είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η άσκηση πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας αφού τα ευεργετικά της οφέλη είναι πολλά τόσο στη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.

Όμως αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι η ασυνήθιστη, έντονη και μικρής διάρκειας άσκηση μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες σε αθλητές. Συγκεκριμένα προκαλεί αύξηση της λιπιδικής υπεροξείδωσης, της παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου και μείωση της δραστικότητας των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων (Djordjevic DZ et al. Oxid Med Cell Longev. 2012).

Από την άλλη η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως το πράσινο τσάι και η βιταμίνη Ε, φαίνεται να μειώνουν την οξείδωση και να αυξάνουν τη λειτουργία των αντιοξειδωτικών ενζύμων (Narotzki B et al. J Am Coll Nutr. 2013).

Βέβαια η διαδικασία αυτή, της αύξησης παραγωγής ελευθέρων ριζών δηλαδή, φαίνεται να επιδεινώνεται σε θερμό περιβάλλον (Quindry J et al. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2013). Οπότε αυτή την εποχή που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη  η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών.

Έτσι λοιπόν είτε είστε επαγγελματίας αθλητής είτε ερασιτέχνης θα πρέπει να προσλαμβάνετε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, η βιταμίνη Ε, η ρεσβερατρόλη και η χλωροφύλλη έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και άρα να μειώνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Τον πολύτιμο και ξεχωριστό συνδυασμό των παραπάνω συστατικών μπορείτε να βρείτε σε συμπλήρωμα διατροφής. Προμήθευστε τον οργανισμό σας με τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές και ξενοιάστε!!!

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή