Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βότανα»Η σημαντική αντιοξειδωτική δράση του Cistus Incanus

Η σημαντική αντιοξειδωτική δράση του Cistus Incanus

O Cistus Incanus (Cistaceae), ένας αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τον άνθρωπο εξαιτίας των ευεργετικών συστατικών που περιέχει. Πρόσφατες μελέτες έχουν περιγράψει τις πολυφαινόλες του Cistus ως τις πλέον βιοδραστικές ενώσεις, ιδιαίτερα για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Παρόλα αυτά, το σύνολο του φάσματος πολυφαινολικών ενώσεων του Cistus Incanus, δεν έχει αξιολογηθεί εκτενώς και εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση των διάφορων κατηγοριών των πολυφαινολών.
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να χαρακτηριστούν οι μεγάλες πολυφαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στα φύλλα του C. Incanus καθώς και για να αναπτύξει μια μέθοδο για την κλασματοποίηση τους.

Τρία εμπλουτισμένα κλάσματα, το ένα «κλάσμα εμπλουτισμένο με φλαβονοειδή» (FE-κλάσμα) και δύο «κλάσματα εμπλουτισμένα με ταννίνες» (ΤΕ-κλάσματα) ελήφθησαν μέσω ενός υγρού διαχωρισμού με οξικό αιθυλεστέρα και νερό.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο οξικός αιθυλεστέρας είναι πιο αποτελεσματικός διαλύτης από το νερό και την αιθανόλη για την εκχύλιση αντιοξειδωτικών ενώσεων από τον Cistus Incanus. Αυτό το εύρημα παρέχει νέες προοπτικές για τη χρήση αυτού του εμπλουτισμένου κλάσματος τόσο σε φαρμακολογικά αλλά και σε nutraceutical πεδία.

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για τις πολύτιμες ιδιότητες των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του Cistus Incanus. Bέβαια οι μελέτες που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές και αποδεικνύουν τη μοναδική δράση των πολυφαινολών του. Στην αγορά θα βρείτε προϊόντα που έχουν παραχθεί από τα φύλλα του φυτού, τα οποία είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, σε μορφή κάψουλας, σπρέι ή τσαγιού.

Μετάφραση της περίληψης του άρθρου:

Gori A et al. Cistus incanus as “biofactory”: chemical characterization and antioxidant activity of enriched fractions differing in polyphenolic composition. Planta Med. 2016 Dec;81(S 01):S1-S381. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή