Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βότανα»Κίστος: Ένα πολύτιμο φυτό!

Κίστος: Ένα πολύτιμο φυτό!

Ο κίστος είναι γνωστός από το 400 π.Χ. και μεγαλώνει στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις Μεσογειακές. Ο κίστος αποτελεί ένα συνηθισμένο φυτό για τα βουνά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα φύεται σε ξηρά και άγονα χώματα ημιορεινών και ορεινών περιοχών της Μεσογείου. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδος που συλλέγεται και το έκκριμα. Το είδος Cistus περιέχει πολλά υποείδη με πιο γνωστό το είδος Cistus Incanus, που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.

Το σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του φυτού, η υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες δηλαδή, είναι και αυτό στο οποίο οφείλονται οι ποικίλλες δράσεις που παρουσιάζει. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή, αντιιική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Πιο συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σημαντική προστατευτική δράση για την υγεία του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και να τις καθιστούν ανενεργές. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, αλλά και την πρόωρη γήρανση.

Πολλοί ερευνητές επικεντρώνουν το επιστημονικό ενδιαφέρον τους στο εκχύλισμα του φυτού, που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Σύμφωνα με τους Vitali F et al (Nat Prod Res. 2011)  παρουσιάζει κυτταροτοξική και αντιπολλαπλασιαστική δράση σε κυτταρική σειρά καρκινικών κυττάρων. Επίσης αποτελέσματα μελετών σε κύτταρα και ποντίκια υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή και αντιική δράση τους εκχυλίσματος, ενώ αποτελέσματα κλινικής μελέτης υποστηρίζουν την ευεργετική δράση στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος  έναντι των ιώσεων  (Kalus U et al. Antiviral Res. 2009).

Μία ακόμα δράση του εκχυλίσματος είναι η προστατευτική δράση που ασκεί στο γαστρεντερικό σύστημα (Attaguile G et al. Pharmacol Res. 1995).

Άρα λοιπόν το εκχύλισμα του φυτού Cistus Incanus μπορεί άνετα να συμπληρώσει μία ισορροπημένη διατροφή και να προσφέρει ποικίλλες ωφέλειες στην υγεία. Το εκχύλισμα Cistus Incanus μπορείτε να το βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Όμως αυτό που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι το συμπλήρωμα, να περιέχει εκχύλισμα των φύλλων του φυτού, γιατί αυτά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή