Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βότανα»Νέα μελέτη: Αντιοξειδωτική, Αντιγηραντική, Ηπατοπροστατευτική του Reishi

Νέα μελέτη: Αντιοξειδωτική, Αντιγηραντική, Ηπατοπροστατευτική του Reishi

Το μανιτάρι Ganoderma lucidum, το ‘μανιτάρι της αθανασίας’ όπως είναι γνωστό στην Ασία. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως η υπέρταση, η υπεργλυκαιμία, η ηπατίτιδα και ο καρκίνος.


Κάθε μήνα πολλές μελέτες δημοσιεύονται, που παρουσιάζουν διάφορες ευεργετικές ιδιότητες του Reishi. Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται η αντιοξειδωτική και η ηπατοπροστατευτική του δράση μέσω της καταστολής του οξειδωτικού στρες.

Αναλυτικά 42 υγιή άτομα (22 άντρες και 20 γυναίκες) διαχωρίστηκαν σε 2 ομάδες, την ομάδα παρέμβασης με G. Lucidum (GL) (n = 21) ή ελέγχου (n = 21). Η ομάδα παρέμβασης έλαβε κάψουλα 225 mg (τριτερπενοειδή και πολυσακχαρίτες-εμπλουτισμένο G. Lucidum) μετά το γεύμα και η ελέγχου εικονικό φάρμακο, για έξι συνεχόμενους μήνες και αντίστροφα, με ένα μήνα wash-out (μη χρήση κάψουλας) ανάμεσα.

Μετά το πέρας αυτής περιόδου διεξήχθησαν ανθρωπομετρικές, βιοχημικές και άλλες αναλύσεις.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα παρέμβασης είχε βελτιωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα, επίσης ενισχύθηκαν οι δραστικότητες των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων. Ακόμα δείκτες οξειδωτικού στρες που σχετίζονται με την οξείδωση λιπιδίων και γενετικού υλικού μειώθηκαν. Πέρα από τα παραπάνω αποτελέσματα που αφορούν την αντιοξειδωτική δράση του μανιταριού, στη συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάστηκε μείωση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών) και αναστροφή της λιπώδους κατάστασης του ήπατος. Σύμφωνα με την υπερηχογραφική εξέταση από μετρίου επιπέδου λιπώδες ήπαρ πριν την παρέμβαση, καταγράφηκε επαναφορά στα φυσιολογικά επίπεδα με το πέρας της παρέμβασης.  

Συνοπτικά το αποτέλεσμα της παρούσας παρέμβασης δείχνει την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και ηπατοπροστατευτική φύση του GL, καταστέλλοντας αποτελεσματικά το οξειδωτικό στρες.

Μετάφραση της περίληψης του άρθρου: Chiu HF et al. Triterpenoids and polysaccharide peptides-enriched Ganoderma lucidum: a randomized, double-blind placebo-controlled crossover study of its antioxidation and hepatoprotective efficacy in healthy volunteers. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):1041-1046.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή