Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βότανα»Νέα Μελέτη για την Αντιοξειδωτική Δράση των φύλλων Cistus Incanus!

Νέα Μελέτη για την Αντιοξειδωτική Δράση των φύλλων Cistus Incanus!

Το φυτό Cistus Incanus είναι γνωστό ότι ανήκει στη Μεσογειακή χλωρίδα αφού ευδοκιμεί μόνο σε μεσογειακές χώρες. Το χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η υψηλή θερμοκρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία, χαρακτηριστικά που γίνονται εντονότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν υψηλά επίπεδα φωτο - οξειδωτικού στρες στα φυτά για αυτό και τα επίπεδα ελευθέρων ριζών είναι υψηλά. Η πρώτη γραμμή άμυνας για τα φυτά, είναι τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που έχουν, αλλά και η περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι πολυφαινόλες.

Καινούρια δεδομένα δείχνουν ότι η δράση των πολυφαινολών είναι ‘έμμεση’ τόσο στα φυτά όσο και στον άνθρωπο. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν είναι εξακριβωμένος ο ακριβής μηχανισμός δράσης, φαίνεται να αλληλεπιδρούν με κυτταρικά μονοπάτια σηματοδότησης.

Ένα φυτό της Μεσογείου χαρακτηριστικό της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες είναι το Cistus Incanus, το οποίο έχει καταγραφεί από την παραδοσιακή ιατρική ως αντιφλεγμονώδες, αντιμυκητιακό αλλά και για χρήση σε προβλήματα του δέρματος.

Στη συγκεκριμένη μελέτη σκοπός ήταν να χαρακτηριστούν βασικές πολυφαινόλες που περιέχονται στο αιθανολικό εκχύλισμα και η ανάπτυξη πρωτοκόλλου για ενισχυμένα εκχυλίσματα σε ταννίνες και φλαβανόλες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του εκχυλίσματος των φύλλων οφείλονταν στις περιεχόμενες πολυφαινόλες-φλαβονόλες όπως η μυρικετίνη και η κερκετίνη. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το κλάσμα (που προκύπτει σε συγκεκριμένο οργανικό διαλύτη) είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, ιδανικό για invivo αντιοξειδωτικές μελέτες (Gori A et al. Characterisation and Antioxidant Activity of Crude Extract and Polyphenolic Rich Fractions from C. incanus Leaves. Int J Mol Sci. 2016 Aug 17;17(8).

Εκμεταλλευτείτε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσφέρουν τα πολύτιμα συστατικά του Cistus Incanus και εμπιστευτείτε προϊόντα που δημιουργούνται αποκλειστικά από τα φύλλα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή