Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βότανα»Πράσινο τσάι : Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία;

Πράσινο τσάι : Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία;

Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους Κινέζους.  Από τον 6ο αιώνα και μετά, γίνεται γνωστό στους Ευρωπαϊκούς λαούς. Το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα του έχουν μελετηθεί και μελετούνται πάρα πολύ, επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συστατικά που ασκούν αντιοξειδωτική δράση, με πιο γνωστές τις κατεχίνες (el.wikipedia.org/wiki). Οι κατεχίνες μπορούν να δεσμεύσουν τις ελεύθερες ρίζες και να τις καταστήσουν ανενεργές. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη τους, μπορεί να αποτρέψει την οξείδωση των βιομορίων όπως για παράδειγμα είναι το DNA, δηλαδή το γενετικό υλικό των οργανισμών.

Έτσι πολυάριθμες μελέτες έχουν γίνει τόσο για τις κατεχίνες όσο και για το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού, που είναι πλούσιο σε αυτές. Συγκεκριμένα πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει την επίδραση των πολυφαινολών του τσαγιού και του εκχυλίσματός του στην προστασία της επιδερμίδας έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πειραματόζωα. Οι Katiyar SK et al αναφέρουν ότι το   εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ασκεί προστατευτική δράση στο δέρμα ποντικιών (Int J Oncol. 2001 Jun;18(6):1307-13) όταν γίνεται πρόσληψη από το στόμα αλλά και σε τοπική χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, οι Afaq F et al. (Mini Rev Med Chem. 2011 Dec;11(14):1200-15), σε άρθρο ανασκόπησης καταλήγουν ότι οι πολυφαινόλες μεταξύ των οποίων και αυτές που περιέχονται στο πράσινο τσάι, μπορούν να ενισχύσουν την προστασία της επιδερμίδας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και να δράσουν προληπτικά στη φωτοκαρκινογένεση στους ανθρώπους. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική αφού είναι γνωστό ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δημιουργεί φλεγμονή στο δέρμα, καταστροφή του γενετικού υλικού και δυσλειτουργία σημαντικών σηματοδοτικών μονοπατιών του κυττάρου.

Το εκχύλισμα το τσαγιού έχει εμφανίσει ευεργετική δράση σε μελέτη που έγινε σε επιθηλιακά κύτταρα ούλων, όπου φαίνεται δυνητικά να ενισχύει την αντιμικροβιακή τους άμυνα  (Lombardo Bedran TB et al. J Periodontal Res. 2013 Nov 9).

Βέβαια εκτός από τις παραπάνω δράσεις στην προστασία του δέρματος και στην στοματική υγιεινή, άλλη μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό. Στη μελέτη αυτή, που έγινε σε υγιείς άντρες φαίνεται ότι η χορήγηση μεγάλης δόσης εκχυλίσματος του τσαγιού αυξάνει την οξείδωση των λιπών (την καύση τους δηλαδή) κατά τη διάρκεια άσκησης μέτριας έντασης και επιπλέον βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανεκτικότητα στη γλυκόζη (Venables MC et al. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.).

Άρα με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή του εκχύλισματος του μέσω συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του ανθρώπου όταν συνδυάζεται με ένα γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή