Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Προβιοτικά»Μικροβιόκοσμος εντέρου και Φλεγμονώδεις Νόσοι

Μικροβιόκοσμος εντέρου και Φλεγμονώδεις Νόσοι

Η ανθρώπινη εντερική μικροχλωρίδα, που είναι γνωστή ως «microbiota», περιλαμβάνει ‘αμέτρητα’ βακτήρια, αλλά και ιούς, μύκητες κ.α. που φτάνουν συνολικά σε βάρος περίπου το 1 kg. Γενικά στο στομάχι και το λεπτό έντερο υπάρχουν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων, εξαιτίας του όξινου περιβάλλοντος, της παρουσίας χολής, των παγκρεατικών εκκρίσεων, σε αντίθεση με το παχύ έντερο που φιλοξενεί πάρα πολλούς μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν ως κύρια μεταβολική λειτουργία τη ζύμωση των άπεπτων υδατανθράκων και άλλων στοιχείων, κατά τη διαδικασία αυτή παράγουν προϊόντα ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου όπως τα οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs). Επίσης εμπλέκονται στη σύνθεση βιταμινών και στην απορρόφηση μετάλλων.

Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας για τη διατήρηση της υγείας. Για παράδειγμα η χρήση αντιβιοτικών μειώνει τον πληθυσμό των ‘καλών’ βακτηρίων και αυξάνει τις πιθανότητες για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση ασθενειών.

Εδώ τη λύση μπορεί να προσφέρουν τα προβιοτικά τα οποία μπορεί να ασκήσουν τις θετικές τους δράσεις έμμεσα ή άμεσα. Αλλά και τα πρεβιοτικά που εξαιτίας της ιδιότητας τους να μην πέπτονται, παράγουν συγκεκριμένα μόρια και μειώνουν το pH, ασκώντας ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη δράση.

Για αυτό και τα τελευταία 20 χρόνια δίνεται έμφαση στα συμβιοτικά, που αποτελούν μίγμα προ και πρεβιοτικών και βελτιώνουν την εμφύτευση ζωντανών μικροβίων από συμπληρώματα διατροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα, με επιλεκτική διέγερση της ανάπτυξης ή / και με την ενεργοποίηση του μεταβολισμού ενός ή περιορισμένου αριθμού βακτηρίων που προάγουν την υγεία.

Έχουν δοκιμαστεί σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και παρόλο που απαιτούνται περισσότερες μελέτες η δράση τους τείνει να είναι θετική.

Μεταβολές της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας, ή κακή ρύθμιση της εντερικής ανοσολογικής απόκρισης σε κανονική βακτηριακή περιβάλλον, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παθογένεση διαφόρων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων διαταραχών. Για όλους αυτούς τους λόγους το ενδιαφέρον αυξάνεται για την ενδεχόμενη ρόλο της επιλεκτικής διαφοροποίησης της μικροχλωρίδας στην πρόκληση οφέλη σε φλεγμονώδεις εντερικές διαταραχές, κυρίως με προβιοτικά, πρεβιοτικά, συμβιοτικά, αντιβιοτικά, και, τέλος, από κοπράνων μεταμόσχευση.

Πηγή: Μέρος του άρθρου Antonella Gallo, et al. World J Gastroenterol. 2016 Aug 28; 22(32): 7186–7202.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή