Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση υποκατάστατων γεύματος;

Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση υποκατάστατων γεύματος;

Τα τελευταία χρόνια η αποτελεσματικότητα των υποκατάστατων γεύματος έχει γίνει πιο διαδεδομένη. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι περισσότερες μελέτες έρχονται στο φως για τα ευεργετικά αποτελέσματα του συνδυασμού ενός υγιεινού τρόπου ζωής με τα υποκατάστατα γεύματος. Η χρήση των υποκατάστατων γεύματος από υπέρβαρους και παχύσαρκους έχει φανεί ότι βοηθάει στη μεγαλύτερη απώλεια κιλών αλλά και στη διατήρηση τους. Στη μελέτη που αναλύεται σε αυτό το άρθρο, αναπτύσσεται η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού ενός προγράμματος απώλειας βάρους με υποκατάστατα γεύματος και υποστήριξη από ειδικό αλλά και από εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Στη μελέτη συμμετείχαν υπέρβαροι και παχύσαρκοι και διήρκησε για 24 εβδομάδες.

Η διατροφική παρέμβαση διήρκησε 24 εβδομάδες, απλώς τις πρώτες 12 εβδομάδες είχαν την υποστήριξη από ειδικό και τις επόμενες 12 εβδομάδες από την εφαρμογή. Συγκρίνοντας το αρχικό βάρος με αυτό των 24 εβδομάδων αργότερα οι άντρες έχασαν 6,43 ± 1,06 kg και οι γυναίκες 5,66 ± 0,70 kg. Παρουσιάστηκαν κάποιες ευεργετικές αλλαγές όσον αφορά τα λιπίδια του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη. Η προσκόλληση στο πρόγραμμα και γενικά η θέληση για απώλεια βάρους ήταν ισχυρή και στο τέλος της μελέτης.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υποστήριζε τους συμμετέχοντες και κατάφερε να επιτύχει σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση δεικτών υγείας σε διάστημα 24 εβδομάδων (Brindal E et al. Cohort Analysis of a 24-Week Randomized Controlled Trial to Assess the Efficacy of a Novel, Partial Meal Replacement Program Targeting Weight Loss and Risk Factor Reduction in Overweight/Obese Adults. Nutrients. 2016 May).

Τελευταία μετά-ανάλυση με 961 υπέρβαρους/παχύσαρκους με Διαβήτη Τύπου ΙΙ

(Χαρακτηριστικά δείγματος: Μ.Ο. Ηλικία 55ετών, ΒΜΙ 30.50, HbA 7.5%), έδειξε ότι ο συνδυασμός μίας διατροφής μειωμένων θερμίδων με υποκατάστατα γεύματος έχει καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους, στο ΒΜΙ, στη συστολική αρτηριακή πίεση. Επίσης οριακά μειωμένα ήταν τα επίπεδα σωματικού λίπους, περιφέρειας μέσης, γλυκόζης, ινσουλίνης και HbA. Τέλος καμία δράση δεν εμφανίστηκε στο λιπιδαιμικό προφίλ (Noronha JC et al. Diabetes Care. 2019 Mar 28).

Τα παραπάνω αποτελέσματα μας δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι τα υποκατάστατα γεύματος έχουν θέση στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο συνδυασμός με μια ισορροπημένη διατροφή με άσκηση αλλά και με συνεχή υποστήριξη.

Εμπιστευτείτε προϊόντα ποιότητας που αποτελούν πλήρη γεύματα και προγράμματα που συνδυάζουν τη διατροφή με την άσκηση αλλά και τη συνεχή υποστήριξη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή