Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Ωμέγα 3»Γιατί τα ω-3 είναι απαραίτητα μετά την άσκηση;

Γιατί τα ω-3 είναι απαραίτητα μετά την άσκηση;

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα οφέλη που προκύπτουν από τον εμπλουτισμό της διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυάριθμα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν θετικές δράσεις σε σώμα και πνεύμα, μεταξύ των οποίων η αντιφλεγμονώδης δράση. Στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζεται η δράση της αυξημένης πρόσληψης ω-3 μετά την άσκηση. Μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα προκαλείται μυϊκή καταστροφή, η λεγόμενη Exercise Induced Muscle Damage (EIMD).

Συγκεκριμένα ο σκοπός της μελέτης που ήταν διπλά-τυφλή ελεγχόμενη με placebo, εξέτασε 2 διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής ένα πλούσιο σε EPA (750 mg EPA, 50 mg DHA) και ένα φτωχό σε EPA (150 mg EPA, 100 mg DHA). 27 άνδρες με καλή φυσική κατάσταση ακολούθησαν πρωτόκολλο για την πρόκληση EIMD. Ύστερα οι εθελοντές έλαβαν placebo ή φτωχό σε EPA ιχθυέλαιο (Low EPA) ή πλούσιο σε EPA ιχθυέλαιο High EPA), σε δόση 1 g ανά 10 kg μάζας.

Τα αποτελέσματα από τα εργομετρικά τεστ έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε πλούσιο σε EPA ιχθυέλαιο είχε καλύτερη απόδοση. Γενικά φαίνεται από τη μελέτη, ότι η οξεία δόση ιχθυελαίου πλούσιου σε ΕΡΑ μπορεί να επηρεάσει θετικά τις αλλαγές που ακολουθούν την EIMD.

Πηγή: Jakeman JR et al. Effect of an acute dose of omega-3 fish oil following exercise-induced muscle damage. Eur J Appl Physiol. 2017 Mar;117(3):575-582.

 

Συμπερασματικά τα ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικά το ΕΡΑ φαίνεται να είναι σημαντικά για την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή που θα την εμπλουτίσετε  μετά την άσκηση με ιχθυέλαια πλούσια σε ΕΡΑ. Στη διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσουν και συμπληρώματα διατροφής, προτιμήστε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ΕΡΑ, από πιστοποιημένη βιώσιμη αλιεία. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή