Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Ωμέγα 3»Λιπαρά οξέα και Μνήμη: Πώς σχετίζονται;

Λιπαρά οξέα και Μνήμη: Πώς σχετίζονται;

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια ερευνούν τη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA στη νοητική λειτουργία. Τελευταίο άρθρο ανασκόπησης και μεταανάλυσης σχεδιάστηκε για να προσδιοριστεί η επίδραση της πρόσληψης εικοσιδυαεξανοϊκού οξεός (DHA), μόνο του ή σε συνδυασμό με εικοσαπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ) σε συγκεκριμένους τομείς μνήμης.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι στο παρελθόν η έρευνα δείχνει μια θετική συσχέτιση μεταξύ επίπεδων του DHA στο αίμα / διαιτητική πρόσληψη και τη γνωστική λειτουργία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι επεισοδιακά προβλήματα μνήμης σε υγιείς ανθρώπους που βιώνουν μέτρια προβλήματα μνήμης βελτιώθηκαν με συμπλήρωμα DHA / EPA. Ανεξάρτητα της νοητικής κατάστασης κατά την έναρξη, πρόσληψη DHA / EPA  σε ποσότητα μεγαλύτερη από 1 g ανά ημέρα βελτιώνει την επεισοδιακή μνήμη. Οι μελέτες παρατήρησης υποστηρίζουν την ευεργετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων πρόσληψης /αίμα του DHA/EPA και την λειτουργία μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το DHA, μόνο του ή σε συνδυασμό με την EPA, συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια προβλήματα μνήμης (Yurko-Mauro K et al. PLoS One. 2015 Mar 18;10(3):e0120391).

Αποτελέσματα μίας καινούριας μελέτης ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ευεργετική δράση των ω-3 στη μνήμη. Στη μελέτη αυτή χρησιμοποίησαν το LOCATO, ένα ισχυρό και ευαίσθητο εργαλείο για την αξιολόγηση της μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, προκειμένου να αξιολογηθεί η δράση των συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων στη μάθηση και τη μνήμη. Σε μια διπλά τυφλή ελεγχομένη με placebo μελέτη, η ομάδα παρέμβασης 22 άτομα λάμβανε 2,200mg ω-3 την ημέρα για 26 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά όσον αφορά τις λειτουργίες μνήμης σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες. (Külzow N et al. J Alzheimers Dis. 2016 Feb 10)

Πλούσια σε ω-3 είναι τα ιχθυέλαια, στην αγορά θα βρείτε συμπλήρωμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3, απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, χωρίς γενετική τροποποίηση, με την Ανεξάρτητη Σφραγίδα Ποιότητας ‘FRIEND OF THE SEA’.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή