Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Ωμέγα 3»Τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα και η Υγεία της Καρδιάς

Τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα και η Υγεία της Καρδιάς

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου του Μονάχου (Ludwig-Maximillian-Universität) Dr. Clemens von Schacky θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του καρδιακού κυκλοφορικού συστήματος στη Γερμανία. Μαζί με τον WS Harris (ΗΠΑ) ο κορυφαίος επιστήμονας εφηύρε το δείκτη Ωμέγα 3, με τον οποίο μπορεί να μετρηθεί πόσα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα βρίσκονται στο σώμα του ανθρώπου. Από αυτόν το δείκτη αντλούνται πληροφορίες για την ταχύτητα της βιολογικής γήρανσης και την υγεία της καρδιάς.

Τι προσφέρουν τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα στην υγεία της καρδιάς μας;

Συνέντευξη με τον Καθηγητή Clemens von Schacky. Ο κορυφαίος επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Μονάχου Ludwig-Maximillian-Universitaet Muenchen έχει ιδιαίτερη ειδικότητα: τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα και η επίδραση τους στην καρδιά μας.

Πώς διαγνώστηκε ότι τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα έχουν επίδραση στο καρδιακό κυκλοφορικό σύστημα?

Καθηγητής von Schacky: Εδώ και καιρό παρακολουθείται ότι η υγεία της καρδιάς είναι καλύτερη σε χώρες με υψηλή κατανάλωση ψαριών, όπως στην Ιαπωνία ή τη Νορβηγία. Αυτές οι παρατηρήσεις αποτέλεσαν τη βάση για πολλαπλές περαιτέρω έρευνες που εξέταζαν επιστημονικά τους μηχανισμούς δράσης και τις επιδράσεις των Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μεγάλες μελέτες με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες που διήρκησαν αρκετά χρόνια. Έτσι γνωρίζουμε σήμερα ότι τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων με συγκεκριμένες καταστάσεις καρδιακού κυκλοφορικού συστήματος.

Το ανθρώπινο σώμα από μόνο του δεν διαθέτει αρκετά Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα;

Κανένα ζώο δεν παράγει τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα. Επειδή το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα για τη λειτουργία του, τα Λιπαρά Οξέα είναι ουσιώδη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έμαθα, ότι ο άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει τα φυτικά Λιπαρά Οξέα του α-λινολενικού οξέος στα μεγαλύτερα αλυσιδωτά Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα EPA και DHA. Σήμερα είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν, τουλάχιστον όχι ικανοποιητικά, να μετατρέψουν το α-λινολενικό οξύ σε EPA και ότι η μετατροπή από EPA σε DHA δεν λειτουργεί. Έτσι εξαρτιόμαστε από τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα της θάλασσας και δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας από φυτικές πηγές.

Πού οφείλεται το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα;

Τα τελευταία 150 χρόνια τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα σταδιακά εξαφανίστηκαν από τη διατροφή μας. Πριν 150 χρόνια τα ποτάμια μας ακόμα ήταν γεμάτα σολομούς που προέρχονταν από τη θάλασσα. Ο σολομός παλιά ήταν ψάρι προσιτό για όλους – και έτσι μια οικονομική πηγή για Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα. Επίσης οι εποχές που τα μωρά και βρέφη λάμβαναν μουρουνέλαιο σαν πηγή Βιταμίνης D  έχουν τελειώσει –

Λίγο ψάρι πλούσιο σε λιπαρά στο διαιτολόγιο μας

Σήμερα η Βιταμίνη D υπάρχει ως δισκίο.
Θυμάμαι καλά, ότι στα νιάτα μου έτρωγα μοσχαρίσιο μυαλό πανέ ή ως λουκάνικο. Το μοσχαρίσιο μυαλό περιέχει Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα, αλλά σήμερα δεν το τρώμε επειδή – και με το δίκιο μας – φοβόμαστε την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοδιών.

Πριν από 20 χρονιά οι κότες τρέφονταν με φτηνά ιχθυάλευρα. Σήμερα τα ιχθυάλευρα δίνονται στις εκτροφές ψαριών. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν ψάρια όπως τον κίτρινο μπακαλιάρο, τη γλώσσα ή το σολομό. Το άσπρο κρέας ψαριού είναι λιγότερο λιπαρό απ’ότι είναι το μαύρο και γι’ αυτό περιέχει λιγότερα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ψαριών έχουν αυξηθεί. Αυτοί και άλλοι λόγοι οδήγησαν στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα μέσω της  διατροφής τους.

Και τα ιχθυέλαια;

Τα ιχθυέλαια προέρχονται από διάφορες πηγές. Λιγότερο επεξεργασμένο ιχθυέλαιο λάδι, όπως το μουρουνέλαιο, δεν συναντάται πλέον, καθώς δεν αποτελεί καλή πηγή για Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα. Το ίδιο ισχύει και για τα αρπακτικά ψάρια με μεγάλη διάρκεια ζωής, που βρίσκονται στο τέλος της τροφικής αλυσίδας, όπως π.χ. ο τόνος, ο ξιφίας ή ο καρχαρίας. Σήμερα επί το πλείστον υπάρχουν ιχθυέλαια που δεν είναι επιβαρυμένα. Οι διαφορές στις τιμές συνήθως αντικατοπτρίζουν τις διαφορές στην συγκέντρωση των Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων.

Τι κάνει τόσο πολύτιμο το ιχθυέλαιο;

Μετά από όλα όσα είναι πλέον γνωστά, τα πολύτιμα στοιχεία στα ιχθυέλαια είναι τα δύο Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα EPA και DHA.

Πόσα EPA και DHA θα έπρεπε να λαμβάνει ο άνθρωπος ημερησίως;

Στην απάντηση αυτής της ερώτησης οι επιστήμονες διαφωνούν εδώ και χρόνια. Αναφέρονται ποσότητες μεταξύ 200 mg και 4g την ημέρα. Μερικοί σημαντικοί οργανισμοί προτείνουν τουλάχιστον 200 mg κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καρδιολογικοί Οργανισμοί συνήθως προτείνουν γύρω στο 1 g την ημέρα.

Έτσι υπάρχουν διαφωνίες και ανασφάλεια ως προς την δόση. Άνθρωποι με 100 kg σωματικό βάρος χρειάζονται μεγαλύτερη δόση απ’ ότι άνθρωποι των 50 κιλών. Αυτό δεν διευκολύνεται μιας και στο ψάρι στο πιάτο μας δεν φαίνεται πόσα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα περιέχει – π.χ. στο σολομό οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.

Ποια αποτελέσματα από μελέτες για την συγκέντρωση του ιχθυελαίου υπάρχουν σχετικά με την υγεία της καρδιάς;

Υπάρχουν αρκετές μεγάλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιταλία ή την Ιαπωνία. Στις μελέτες αυτές κατά τύχη αποφασίζονταν εάν οι συμμετέχοντες λάμβαναν Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα ή εάν άνηκαν στην ομάδα, η οποία δεν λάμβανε Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα ή που λάμβανε ψευδοφάρμακο ή placebo. Αυτού του είδους οι μελέτες θεωρούνται πως έχουν την υψηλότερη αποδεικτική δύναμη. Στο σύνολο, στις μελέτες αυτές συμμετείχαν παραπάνω από 40.000 άτομα επί 3-5 χρόνια.

Οι μελέτες αυτές αναμφίβολα έδειξαν ότι η διάρκεια ζωής ανθρώπων με συγκεκριμένη κατάσταση καρδιακού κυκλοφορικού συστήματος αυξήθηκε. Λόγω ελλείψεων στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των μελετών σε μια μικρή Γερμανική και μια Αγγλική μελέτη δεν παρατηρήθηκαν αποτελέσματα. Όλες οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν περιληπτικά καταλήγουν στο εξής: Ξεκάθαρα φαίνεται η θετική επίδραση των 1 g την ημέρα.

Προσωπικά Στοιχεία:
Ο καθηγητής Δρ. Clemens von Schacky (55 ετών) του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Ludwig-Maximillian Universität) χρησιμοποίησε διαφορετικές μεθόδους σε επιστημονικές εργασίες  - από την μοριακή βιολογία έως τυχαιοποιημένες επιστημονικές μελέτες.

Ο κορυφαίος επιστήμονας ερεύνησε τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα, διάφορα φάρμακα και αναφέρθηκε στις μελέτες αυτές σε 85 δημοσιεύσεις διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Μαζί με τον WS Harris (ΗΠΑ) εφηύρε και όρισε των δείκτη HS-Ωμέγα-3, ο οποίος δίνει πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς και την ταχύτητα της βιολογικής γήρανσης. Αυτή η μέθοδος είναι μοναδική και ήδη εφαρμόζεται σε αρκετά κέντρα πρόληψης της Γερμανίας και της Αμερικής. Η σημασία του δείκτη HS-Ωμέγα-3 είναι τόσο σπουδαία, ώστε κάποια μέρα να αποτελέσει τυπική εξέταση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή