Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Ωμέγα 3»Τα ω-3 λιπαρά στη μάχη κατά των φλεγμονών!

Τα ω-3 λιπαρά στη μάχη κατά των φλεγμονών!

Σίγουρα κάπου θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων. Τρόφιμα όπως τα ψάρια ή ο λιναρόσπορος είναι από πιο δημοφιλή γα την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει κάποιος με την κατανάλωση τους είναι ποικίλες, στο άρθρο θα επικεντρωθούμε στη δράση αυτών των πολύτιμων λιπαρών στη φλεγμονή που προκαλείται από την άσκηση.

Κατά την έντονη φυσική δραστηριότητα δημιουργούνται φλεγμονές στο σώμα οι οποίες πρέπει να μειωθούν για να υπάρξει ταχεία επάνοδος. Αυτό είναι πολύ σημαντικός για αθλητές αλλά και αθλούμενους.

Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αθλητική απόδοση. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο J Int Soc Sports Nutr., 30 αθλητές πήραν μέρος σε τυχαιοποιημένη ελεγχομένη με placebo μελέτη. Όπου μία ομάδα λάμβανε 5 ml λάδι φώκιας που περιείχε 375 mg EPA, 230 mg DPA, 510 mg DHA και η άλλη το placebo (5 ml ελαιόλαδο) για 21 μέρες.  Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν τα επίπεδα του EPA στην ομάδα με το λάδι φώκιας ήταν υψηλότερα σε σχέση με το placebo. Ακόμα παρόλο που δεν έχει εξακριβωθεί ο μηχανισμός δράσης, η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 βελτιώνει τη νευρομυϊκή λειτουργία και πτυχές της κόπωσης (Lewis EJ et al. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jun 18;12:28).

Οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο, δοκίμασαν τη δράση των ω-3 στο μυϊκό πόνο σε μη-προπονημένες γυναίκες. Αναλυτικά, η μελέτη ήταν διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με placebo. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες, η μία λάμβανε ιχθυέλαια 6 g/μέρα (αναλογίας 5:1 (EPA:DHA) και η άλλη το placebo (6 g/μέρα μίγμα καλαμποκέλαιο με σογιέλαιο). Αφού έλαβαν ιχθυέλαια ή placebo για μία εβδομάδα έκαναν ασκήσεις αντίστασης και για 9 ημέρες μετά μετρούνταν δείκτες μυϊκού πόνου, ενώ συνέχιζαν να καταναλώνουν το συμπλήρωμα. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση 6 g ιχθυελαίων/ ημέρα μπορεί να ανακουφίσει το μυϊκό πόνο μετά από ασκήσεις αντίστασης σε μη γυμνασμένες γυναίκες (Tinsley GM et al.J Diet Suppl. 2016 Jul 21:1-12).

Σε άλλη μελέτη έδωσαν για 8 εβδομάδες σε 24 εθελοντές συμπληρωματική χορήγηση EPA (600mg) + DHA (240mg) ή placebo, (μία διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη), πριν την άσκηση και 5 μέρες μετά την άσκηση. Τα αποτελέσματα δείχνουν να υπάρχει καλύτερη απόκριση των εθελοντών κατά την άσκηση στην ομάδα που λάμβανε τα ω-3. Συγκεκριμένα όσον αφορά το μυϊκό πόνο και τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες που παράγονται κατά την άσκηση (Tsuchiya Y et al. Eur J Appl Physiol. 2016 Jun;116(6):1179-88).

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση στην άσκηση και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο για τη καλή λειτουργία των μυών και τη μείωση της φλεγμονής.

Προτιμήστε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε EPA + DHA, από σαρδέλα-σκουμπρί-τόνο από βιώσιμες αλιείες, χωρίς γενετική τροποποίηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή