Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Ωμέγα 3»ω-3 λιπαρό οξύ (DHA) και πνευματική απόδοση

ω-3 λιπαρό οξύ (DHA) και πνευματική απόδοση

Είναι γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από λίπος. Το ω-3 λιπαρό οξύ εικοσιδυοεξανοεικό (DHA), υπάρχει σε αφθονία στον ανθρώπινο εγκέφαλο και είναι απαραίτητο για κάθε βήμα της ανάπτυξης του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του νευρικού συστήματος.

Από αποτελέσματα ερευνών προκύπτει ότι το DHA συσσωρεύεται σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Ακόμα πολλές διαταραχές ανάπτυξης, όπως δυσλεξία, αυτισμός, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας, σχιζοφρένεια κλπ σχετίζεται αιτιολογικά με μειωμένο επίπεδο DHA. Μελέτες σε πειραματόζωα ή κλινικές προσπαθούν να εξετάσουν τα παραπάνω δεδομένα σε βάθος.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι πρόσληψη 400mg/μέρα DHA στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, συνδέονται με μείωση κινδύνου εμφάνισης μαθησιακών προβλημάτων. Ακόμα πρόσληψη για τουλάχιστον 6 μήνες έχει θετική δράση στον και το σύνδρομο διάσπασης προσοχής. Η επαρκής πρόσληψη τους σε άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους μειώνει τον κίνδυνο για άνοια, ενισχύει τη μνήμη και την καλύτερη διάθεση (Gharami K et al. Neurochem Int. 2015 Oct;89:51-62. Derbyshire E. Nutrients. 2018 Aug 15;10(8).).

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όταν στον εγκέφαλο υπάρχουν επαρκή ποσά DHA διατηρείται η φυσιολογική του λειτουργία. Αν λοιπόν για κάποιους από εσάς η περίοδος αυτή είναι πνευματικά απαιτητική φροντίστε μέσω της διατροφής να λαμβάνετε τις επαρκείς ποσότητες ω-3 και κυρίως DHA.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή