Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Ωμέγα 3»H επίδραση των ω-3 στο λιπιδαιμικό προφίλ

H επίδραση των ω-3 στο λιπιδαιμικό προφίλ

Πάρα πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια ερευνούν τη δράση της συμπληρωματικής χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ, των επιπέδων δηλαδή των λιπιδίων στο αίμα του ανθρώπου. Τελευταίο άρθρο ανασκόπησης εξετάζει και μαζεύει όλες εκείνες τις μελέτες που ασχολούνται με τη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ένας μεγάλος αριθμός ανασκοπήσεων έχει δείξει ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ή χοληστερόλης μπορούν να επωφεληθούν με 20-30% μείωση μετά την κατανάλωση ω-3 λιπαρών από θαλάσσιες πηγές.

Επειδή οι μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι πολλές και παρουσιάζουν αρκετές διαφορές, στο συγκεκριμένο άρθρο ανασκόπησης ανακτήθηκαν 1341 μελέτες και 38 κλινικές μελέτες, αξιολογώντας 2270 άτομα. Παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 9-26% στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μετά την κατανάλωση τουλάχιστον 4 g ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από θαλάσσιες πηγές ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με EPA/DHA, ενώ η μείωση είναι της τάξης του 4-51% όταν καταναλώνονται 1-5g EPA και/ή DHA από συμπληρώματα διατροφής.

Συμπερασματικά, η ανασκόπηση αυτή συνοψίζει τα τρέχοντα στοιχεία σε σχέση με την ευεργετική επίδραση των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα κυκλοφορούντα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε φυσιολογικούς ή οριακά υπερλιπιδαιμικούς ανθρώπους, αλλά φαινομενικά υγιείς εθελοντές. Αποδεικνύοντας έτσι ότι η ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της καρδιαγγειακής πρόληψης των ασθενειών.

(Leslie MA et al. A review of the effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids on blood triacylglycerol levels in normolipidemic and borderline hyperlipidemic individuals. Lipids Health Dis. 2015 Jun 6;14(1):53).

Στην αγορά θα βρείτε συμπλήρωμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε EPA και DHA από σαρδέλα, σκουμπρί και τόνο που ζουν ελεύθερα, καθώς και β-γλυκάνη με τη σφραγίδα Friend of the Sea.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή