Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Colostrum »Δράση συστατικών του Πρωτογάλακτος στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Δράση συστατικών του Πρωτογάλακτος στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που λαμβάνουν όλα τα θηλαστικά από τη μητέρα τους, τις πρώτες μέρες μετά το τοκετό. Το νεογέννητο τις πρώτες ώρες που έρχεται στον κόσμο δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση του οργανισμού του, και κυρίως του ανοσοποιητικού του συστήματος, αυτά μεταφέρονται μέσω της μητέρας με το πρωτόγαλα και στη συνέχεια με το μητρικό γάλα. Η συγκέντρωση των παραγόντων αυτών χαρίζει στο νεογνό σημαντικά στοιχεία που οδηγούν στη μεταφορά παθητικής ανοσίας. Αυτό βέβαια συμβαίνει τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση αφού μετά τροποποιείται η συγκέντρωση των παραγόντων και άρα η σύσταση, οι παράγοντες αυτοί μειώνονται και αυτό πιθανώς επηρεάζει και υποβαθμίζει την ποιότητα.

Έτσι, αυτό το πρώτο γάλα (πρωτόγαλα) διαφέρει σε συστατικά από το γάλα του θηλασμού των επόμενων ημερών. Αυτή η διαδικασία (πρόσληψη πρωτογάλατος) είναι πολύ σημαντική γιατί δίνει στο νεογνό τα απαραίτητα συστατικά για να αναπτύξει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λακτοφερρίνη είναι μία σιδηροδεσμευτική πρωτεΐνη ένα από τα βασικά συστατικά του πρωτογάλακτος, με γνωστή αντιμικροβιακή και αντιϊκή δράση.
Η λακτοφερρίνη εμπλέκεται στο μεταβολισμό του σιδήρου αλλά προσφέρει και ανοσία στα νεογνά.
Αποτελέσματα μελέτης δείχνουν την επίδραση της πρωτεΐνης αυτής στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι η βόεια λακτοφερρίνη του πρωτογάλακτος πιθανώς σχετίζεται με διέγερση της πολλαπλασιαστικής απόκρισης των πολυμορφοπύρηνων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (Zaczyńska E et al. Adv Clin Exp Med. 2014 Nov-Dec;23(6):871-6).

Σε άλλη μελέτη εξετάζονται άλλα συστατικά του πρωτογάλακτος για τη δράση τους στην άμυνα του οργανισμού. Συγκεκριμένα το συστατικό MAF(macrophage-activating factor) δηλαδή ο παράγοντας που ενεργοποιεί τα μακροφάγα βρίσκεται στο βόειο πρωτόγαλα. Το συστατικό MAF παρουσιάζει σημαντική δράση έναντι των λοιμώξεων

Σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες αλλά και με άλλες, το βόειο πρωτόγαλα αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού.

Προσφέρετε στον οργανισμό σας ολοκληρωμένη προστασία με τη δύναμη της φύσης! Βόειο πρωτόγαλα άριστης ποιότητας μπορείτε να βρείτε σε τρεις μορφές υγρή, σε κάψουλες και σε πέρλες από Κορυφαία Γερμανική Εταιρεία Άμεσης Προώθησης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή