Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Colostrum »Λακτοφερρίνη, μία πρωτεΐνη με πλειοτροπική δράση

Λακτοφερρίνη, μία πρωτεΐνη με πλειοτροπική δράση

Η λακτοφερρίνη είναι μη-αιμικού σιδήρου δέσμευσης γλυκοπρωτεΐνη (nonheme iron-binding glycoprotein), υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα και παίζει ρόλο στην ομοιοστασία του σιδήρου και την άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων. Ακόμα εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρωπο κυρίως στα επιθηλιακά κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου και του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανθρώπινη λακτοφερρίνη παρουσιάζει 70% ομολογία με τη βόεια λακτοφερρίνη.

Σε τελευταίο άρθρο φαίνεται, η λακτοφερρίνη να επηρεάζει την εντερική απορρόφηση, να παίζει ρόλο στην ομοιόσταση του σιδήρου, στη ρύθμιση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, στο οξειδωτικό στρες, στη φλεγμονή και στην απόπτωση. Αλλά και να εμπλέκεται σε μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (Mayeur S, et al.Antioxid Redox Signal. 2016 May 10;24(14):813-36).

Ακόμα, πειράματα σε μικρούς χοίρους έδειξαν ότι η χορήγηση βόειας λακτοφερρίνης ή ανασυνδυασμένης ανθρώπινης λακτοφερρίνης είναι καλά ανεκτή βοηθώντας τον πολλαπλασιασμό των εντεροκυττάρων και αυξάνοντας το μήκος των λαχνών. Γενικά φαίνεται ότι η λακτοφερρίνη συμβάλλει στην ωρίμανση του γαστρεντερικού και ανοσοποιητικού συστήματος των νεογνών αλλά και στη γνωστική ανάπτυξη, πλεονέκτημα που απολαμβάνουν τα νεογνά που θηλάζουν (Donovan SM. J Pediatr. 2016 Jun;173 Suppl:S16-28).

Είναι γεγονός ότι εξαιτίας της υψηλής ομολογίας που παρουσιάζει, οι περισσότεροι ερευνητές που θέλουν να μελετήσουν τη δράση της ανθρώπινης λακτοφερρίνης, μελετούν τη βόεια. Τελευταίο άρθρο ανασκόπησης καταλήγει ότι η λακτοφερρίνη παρουσιάζει ποικίλες δράσεις μεταξύ των οποίων προφυλακτικές και θεραπευτικές όσον αφορά το γαστρεντερικό σύστημα (Lauterbach R et al. Dev Period Med. 2016;20(2):118-125). Με τις υπάρχουσες μελέτες φαίνεται ότι η λακτοφερρίνη μπορεί να ασκήσει ευεργετικές δράσεις κυρίως στη λειτουργία του εντέρου, όμως απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Υψηλά επίπεδα αυτής της σημαντικής πρωτεΐνης περιέχονται στο colostrum. Eμπιστευτείτε συμπληρώματα διατροφής που φέρουν σφραγίδα ποιότητας υψηλού κύρους όπως για παράδειγμα του SGS INSTITUT FRESENIUS.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή