Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Colostrum »Φθινοπωρινή ενίσχυση με… πρωτόγαλα

Φθινοπωρινή ενίσχυση με… πρωτόγαλα

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που λαμβάνουν όλα τα θηλαστικά από τη μητέρα τους, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Το πρωτόγαλα που χρησιμοποιείται κυρίως είναι βόειας προέλευσης, το οποίο περιέχει πολλά συστατικά μεταξύ των οποίων οι ανοσοσφαιρίνες, η λακτοφερρίνη μία σιδηροδεσμευτική πρωτεΐνη με αντιμικροβιακή δράση, πλήθος αντιβακτηριακών ουσιών όπως το ένζυμο λυσοζύμη και αντιμικροβιακά πεπτίδια (defensins).

Περιέχει επίσης κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα ουδετερόφιλα, τα μακροφάγα και άλλα (Rathe M, et al. Clinical applications of bovine colostrum therapy: a systematic review. Nutr Rev. 2014 Apr;72(4):237-54.). Τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δίνει πληρέστερη εικόνα σχετικά με τη δομή και τις ιδιότητες του πρωτογαλάκτος βοοειδών (BC), που επιτρέπει την εφαρμογή της σε διάφορες ασθένειες (Tokaev ÉS, et al. Composition and clinical use of bovine colostrums. Vopr Pitan. 2012;81(3):35-40.)

Σε έρευνα μελετήθηκε η καθημερινή χορήγηση συμπληρώματος βόειου πρωτογάλακτος, για κάποιες εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βόειου πρωτογάλακτος μπορεί να διατηρήσει την ακεραιότητα του φραγμού του εντέρου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθούν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα αθλητές ή άτομα που εκτελούν βαριά προπόνηση. Οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα ότι οι δράσεις αυτές οφείλονται σε μικρο-βιοενεργά συστατικά (Davison G. Bovine colostrum and immune function after exercise.Med Sport Sci. 2012;59:62-9).

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής στην αγορά με πρωτόγαλα αγελάδας που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα. Προτιμήστε προϊόντα που φέρουν την Σφραγίδα Πιστοποίησης Ποιότητας από το SGS Institute Fresenius Quality Seal.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή