Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Υγεία»Μελέτες & Έρευνες »Η Δύναμη της Aloe Vera για τη στοματική υγιεινή

Η Δύναμη της Aloe Vera για τη στοματική υγιεινή

Εδώ και χιλιάδες χρόνια διάφορα φυτικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για ιατρικούς αλλά και οδοντιατρικούς σκοπούς. Το Aloe Vera gel (AV) έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, υπογλυκαιμικές, επουλωτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στη δράση του gel και την αντιβακτηριακή του δράση στο στόμα.

Στην πρώτη μελέτη που γίνεται αναφορά σε αυτό το άρθρο, 60 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και περιοδοντίτιδα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, στη μία χορηγήθηκε τοπικά placebo gel και στην άλλη Aloe Vera gel. Μετρήθηκαν κάποιοι δείκτες που αφορούν τη στοματική υγιεινή όπως ο δείκτης αιμορραγίας ούλων, η πλάκα και άλλοι, κατά την έναρξη της μελέτης, στους 3 και στους 6 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα του Aloe Vera gel η μείωση σε δείκτες που είχαν σχέση με την πλάκα και την αιμορραγία ούλων ήταν μεγαλύτερη. Επίσης το κλινικό τους επίπεδο βελτιώθηκε στην ομάδα με το Aloe Vera gel (Pradeep AR et al. J Periodontol. 2016 Mar;87(3):268-74).

Στη δεύτερη μελέτη 53 υγιείς εθελοντές λάμβαναν 250 ml εκχύλισμα Aloe Vera gel κάθε μέρα για 14 ημέρες. Μετρήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος των εθελοντών, καθώς και άλλοι βιοχημικοί δείκτες σε ορό και ούρα. Επίσης εξετάστηκε η αντιβακτηριακή δράση του Aloe Vera gel έναντι γνωστών παθογόνων βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας, των Lactobacillus spp. και Streptococcus mutans. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το Aloe Vera gel αύξησε την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος των εθελοντών και μείωσε τον αριθμό των Lactobacillus spp. χωρίς κλινικές παρενέργειες  (Prueksrisakul T, et al. J Complement Integr Med. 2015 Jun;12(2):159-64).

Οι παραπάνω μελέτες μας δείχνουν για μία ακόμη φορά τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του μοναδικού φυτού, αυτή τη φορά επικεντρώνοντας στη θετική δράση της στη στοματική κοιλότητα.

Ακόμα μία θετική δράση προστίθεται στις ευεργετικές ιδιότητες του Aloe Vera gel και αφορά τη στοματική υγιεινή. Εμπιστευτείτε διατροφικά προϊόντα που φέρουν τη σφραγίδα του Institut Fresenius και ΙASC (International Aloe Science Council) και προϊόντα εξωτερικής περιποίησης απαλλαγμένα από parabens και ορυκτέλαια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή