Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Υγεία»Μελέτες & Έρευνες »Συνδέεται η Βιταμίνη D με την παχυσαρκία;

Συνδέεται η Βιταμίνη D με την παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νόσος που μπορεί να συνδέεται με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεδομένα δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση παχυσαρκίας σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Ωστόσο, πολλά ακόμα παραμένουν άγνωστα για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και τη δυσλειτουργία του σπλήνα και του ανοσοποιητικού συστήματος στην παχυσαρκία. Ως εκ τούτου, οι στόχοι της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD) στο σπλήνα και το ανοσοποιητικό σύστημα και να καθορίσει τις προστατευτικές επιδράσεις της χρόνιας θεραπείας με βιταμίνη D στην αναστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της HFD. Μετρήθηκαν το σωματικό βάρος (BW), τα επίπεδα του ασβεστίου στον ορό, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η ιντερλευκίνη-10 (IL-10), και η έκφραση των δύο πρωτεϊνών CD86(σχετίζεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος) και κασπάσης-3(σχετίζεται με τον κυτταρική απόπτωση-προγραμματισμένος θάνατος του κυττάρου) στο σπλήνα.

Η μελέτη έγινε σε 24 ενήλικες αρσενικούς αρουραίους, όπου χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: η (C) ομάδα ελέγχου έλαβε μια δίαιτα ελέγχου για 10 εβδομάδες, η ομάδα HFD-C έλαβε HFD για 10 εβδομάδες, και η HFD ομάδα παρέμβασης έλαβε HFD με συγχορήγηση από του στόματος βιταμίνης D (1 μg/kg) ημερησίως για 10 εβδομάδες. Η χορήγηση της βιταμίνης D σε συνδυασμό με HFD έδειξε τη μείωση της πρόσληψης BW, των επιπέδων ασβεστίου και της CRP στον ορό, και αύξηση των επιπέδων της IL-10 (αντιφλεγμονώδης κυτταροκίνη) στον ορό. Ακόμα βελτίωσε τη γενική ιστολογική εμφάνιση του σπλήνα, και μείωσε την έκφραση τόσο CD86 και κασπάσης-3 στο σπλήνα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στην ομάδα HFD-C. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να έχει θέση στην αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του σπλήνα και του ανοσοποιητικού συστήματος, κατά την HFD προκαλούμενη παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης δείχνουν ότι η παχυσαρκία είναι μία κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο σφαιρικά, αφού πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση που επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D φαίνεται να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού, αλλά προφανώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Περίληψη της εργασίας: Gomaa AM et al. Vitamin D reduces high-fat diet induced weight gain and C-reactive protein, increases interleukin-10, and reduces CD86 and caspase-3.Pathophysiology. 2017 Jan 27. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή