Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Υγεία»Πρόληψη Ασθενειών»Οξειδωτικό στρες: πώς αντιμετωπίζεται;

Οξειδωτικό στρες: πώς αντιμετωπίζεται;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το στρες αποτελεί ένα από βασικά προβλήματα του 21ου αιώνα, αφού διάφοροι παράγοντες της καθημερινότητας έχουν σαν αποτελέσμα την αύξηση του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο οργανισμός είναι σε θέση να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Όταν, όμως, υπάρχει έντονο στρες ο αριθμός των ελεύθερων ριζών αυξάνεται τόσο πολύ, που ο οργανισμός αδυνατεί τελικά να τις εξουδετερώσει. Το στρες επηρεάζει τον άνθρωπο τόσο σε νοητικό επίπεδο αλλά και σωματικό επίπεδο, αφού όλες οι στρεγονόνες καταστάσεις, ασχέτως διάρκειας, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σωματικές μας λειτουργίες. Αν δεν εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στις κυτταρικές δομές, το κύτταρο καταστρέφεται και δεν μπορεί πλέον να παράγει ενέργεια. Όταν η κατάσταση αυτή διαρκεί για μεγάλο διάστημα, οι συνέπειες για το σώμα μπορούν να γίνουν σημαντικές. Συγκεκριμένα οι επιπτώσεις συνοψίζονται στα εξής: μείωση της παραγωγής ενέργειας, γρήγορη κόπωση, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης και ενίσχυση του αισθήματος εξάντλησης.

Η προφανής λύση θα ήταν η αποφυγή του στρες, όμως αυτό είναι αδύνατο αν σκεφτεί κανείς το σύγχρονο τρόπο ζωής. Αυτό που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί είναι η καταπολέμηση των συνεπειών.
Πως θα γίνει όμως αυτό;

1) Η άσκηση

Όλα τα είδη της άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες. Το σημαντικό είναι το είδος το άσκησης να ταιριάζει με το διαθέσιμο χρόνο και τις συνθήκες ζωής του ατόμου. Ο λόγος που η άσκηση βοηθά είναι η εξουδέτερωση της αδρεναλίνης, ‘ορμόνης του στρες’ αλλά και η παραγωγή των ‘ορμονών της χαράς’, των ενδορφινών. 

2) Αντιοξειδωτικά

Υπάρχουν μικροθρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά, καταστρέφουν δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες, άρα μειώνουν τα επίπεδα οξειδωτικού στρες. Αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες είναι για παράδειγμα: η ρεσβερατρόλη, η χλωροφύλλη, το πράσινο τσάι και η βιταμίνη E.

3) Ενίσχυση της σωματικής και νοητικής απόδοσης

Μικροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τις μεταβολικές διεργασίες που ευθύνονται για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, αλλά και τη νοητική απόδοση είναι για παράδειγμα: το σύμπλεγμα των βιταμινών B, η χολίνη, το συνένζυμο Q10, ο σίδηρος και η L-καρνιτίνη.

Άρα λοιπόν, λύσεις υπάρχουν για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, αρκεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι έχει αυξημένα επίπεδα στρες.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή