Είστε εδώ:Κεντρική»Το Blog μας»Γυναίκα στην Εμμηνόπαυση – Πρόληψη της Οστεοπόρωσης

Γυναίκα στην Εμμηνόπαυση – Πρόληψη της Οστεοπόρωσης

Oι γυναίκες δεν θα πρέπει να φοβούνται την εμμηνόπαυση, αλλά να προετοιμάζονται γι΄ αυτή. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στον κύκλο της ζωής τoυς, η οποία ξεκινά με την κλιμακτήριο και αφορά την μετάβαση  από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική τoυς περίοδο.

Κατά μέσο όρο, μπαίνουν σε αυτή, γύρω στα 51-52 χρόνια τους.
Έχουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ξηρότητα στον κόλπο, αλλαγή στο λιπιδαιμικό προφίλ, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση κινδύνου καρδιακών νοσημάτων, προβλήματα μνήμης και οι ωοθήκες σταματούν σταδιακά να παράγουν ορμόνες, όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Η σταδιακή αυτή μείωση, διαρκεί περίπου 4 χρόνια. Το διάστημα δε αυτό, οι γενετικές ορμόνες εκτός των  άλλων, σταματούν να εναποθέτουν ασβέστιο στα οστά. Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα την συνεχόμενη απώλεια οστικής μάζας, που στην αρχή θα προκαλέσει μια οστεοπένια και μπορεί να καταλήξει σε οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι μια «σιωπηλή» ασθένεια γιατί δεν δείχνει σύντομα τα συμπτώματά της. Θεωρείται κατ  εξοχήν πρόβλημα των γυναικών αλλά έχει παρατηρηθεί και σε ηλικιωμένους άνδρες. Είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα οστά προοδευτικά γίνονται αδύναμα , εύθραυστα και επομένως:
-Διαταράσσεται η αρχιτεκτονική τους
-Αυξάνει η ευθραυστότητά τους
-Ελαττώνεται η μάζα και η πυκνότητά τους ( δημιουργούνται δηλ. πόροι πάνω στα οστά).

Θεραπεία για την οστεοπόρωση δεν είναι δυνατή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι πρόληψη και μάλιστα από την παιδική ηλικία, μέσω της διατροφής. Μιας διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο, φρούτα, σκούρα πράσινα λαχανικά, γάλα, κίτρινα τυριά, σαρδέλες και σολομό σε κονσέρβα ( όταν τρώγονται μαζί με τα κόκαλα) χωρίς να ξεχνάμε την άσκηση.

Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση προλαμβάνεται αν:
-Οι γυναίκες στην ηλικία των 37 -40 χρόνων αφού επισκεφτούν τον γιατρό τους, έχουν μια εκτίμηση των οστών τους.
-Εκθέτουν τον εαυτό τους για 15-20 λεπτά την ημέρα στον ήλιο ( όταν είναι εφικτό) και πάντα με αντηλιακή προστασία.
-Συνεχίζουν να έχουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά ,γαλακτοκομικά και τροφές με ασβέστιο.
-Ελαττώσουν το κάπνισμα, τον καφέ και το αλκοόλ.
-Κάνουν καθημερινό περπάτημα 4-5 χιλιομέτρων.
-Λαμβάνουν ημερήσια 1γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για μείωση συνεπειών ενός οστεοπορωτικού κατάγματος. Πηγή: Αμερικάνικο ίδρυμα οστεοπόρωσης.

Πολλές γυναίκες, τα θέματα που προκύπτουν από τη μείωση των οιστρογόνων, πριν τα καταπολεμήσουν με φαρμακευτικές λύσεις, τα αντιμετωπίζουν με φυτικές. Γι’ αυτό προσλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με φυτοοιστρογόνα (ισοφλαβόνες).

Ερευνητές του τμήματος ενδοκρινολογίας του νοσοκομείου St. Leonards στο Σίδνεϋ, μελέτησαν μερικά συμπληρώματα διατροφής με φυτοοιστρογόνα που είχαν ως βάση τους το εκχύλισμα κόκκινου τριφλυλλιού, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D3. Διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα αυτά, ανακούφισαν τις γυναίκες με διαταραχές στην εμμηνόπαυση, ότι αναχαίτισαν την πορεία της οστεοπόρωσης και μεταξύ άλλων βελτίωσαν και την κυκλοφορία του αίματος.   

Τέλος, σε γυναίκες που ο έλεγχος αναδείξει σοβαρές διαταραχές, απαιτείται πρόσληψη φαρμάκων. Η αντι-οστεοπορωτική αγωγή, οφείλει να είναι εξατομικευμένη στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς.

Χαρά  Μπακόλα
Τεχνολόγος Τροφίμων με εξειδίκευση στα φυτικά προϊόντα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 13:14

Χαρά Μπακόλα

Τεχνολόγος Τροφίμων με εξειδίκευση στα φυτικά προϊόντα.  

Τελευταία άρθρα από τον/την Χαρά Μπακόλα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή