Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Άρθρα & Μελέτες»Τι είναι η βιοδιαθεσιμότητα;

Τι είναι η βιοδιαθεσιμότητα;

Με τη διατροφή μας λαμβάνουμε μεγάλο αριθμό θρεπτικών ουσιών όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Όταν όμως η βιοδιαθεσιμότητά τους δεν είναι σωστή, το σώμα μας δεν αντλεί τίποτα από αυτά με αποτέλεσμα να μην ωφελούν την υγεία μας. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι το κλειδί ώστε να αντληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από τις θρεπτικές ουσίες.

Γενικά η βιοδιαθεσιμότητα είναι το ποσοστό μιας θρεπτικής ουσίας που αντλείται από τη διατροφή και είναι διαθέσιμη για τις σωστές λειτουργίες του οργανισμού.

Πολλαπλές επιρροές μπορούν να αλλάξουν τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών, όπως π.χ. η ηλικία, το φύλο και η διατροφή του ανθρώπου, καθώς και περίπλοκες διαδικασίες του οργανισμού. Σε αυτές ανήκουν η χημική-φυσική απελευθέρωση των θρεπτικών ουσιών από τη διατροφή, δράση των ενζύμων πέψης, τη μεταφορά από τα εντερικά τοιχώματα στην κυκλοφορία του αίματος, την αποθήκευσή στο σώμα, κτλ.

Όποιος γνωρίζει για τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών δεν ξέρει μόνο πόση πρέπει να βρίσκεται στη διατροφή του. Μπορεί να ορίσει το διατροφικό του πλάνο έτσι, ώστε η δράση των επιθυμητών δραστικών ουσιών να προωθείται και να υποστηρίζει την υγεία του ακόμα πιο καλά.

Στις μακροθρεπτικές ουσίες όπως τα λιπαρά, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες τα πράγματα είναι απλά: κανονικά η βιοδιαθεσιμότητά τους ανέρχεται σε περισσότερα από 90% της ληφθείσας ποσότητας. Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν για την βιοδιαθεσιμότητα μπορούν να είναι σίγουροι ότι προσφέρουν στον οργανισμό τους αρκετές μακροθρεπτικές ουσίες.

Η βιοδιαθεσιμότητα διαφέρει στις μικροθρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, μέταλλα, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και άλλες ουσίες. Η βιοδιαθεσιμότητά τους μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

1ο Παράδειγμα: τα ωμά καρότα είναι καλές πηγές άπεπτων φυτικών ινών – αλλά το σώμα μας μπορεί να επεξεργαστεί καλύτερα τα καροτενοειδή που περιέχουν όταν τα καρότα βράζονται.

2ο Παράδειγμα: όποιος λαμβάνει βιταμίνη C και AloeVera ταυτόχρονα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνη C κατά 204%. Στη βιταμίνη Ε η αύξηση αποτελεί 269%.

3ο Παράδειγμα: Το φυσικό φυλλικό οξύ που εμπεριέχεται σε φρούτα και λαχανικά διαθέτει κατά 20 έως 70% χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα απ’ ότι το συνθετικό φυλλικό οξύ που χρησιμοποιείται σε ορισμένα τρόφιμα.

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι η καλή θέληση απλά δεν φτάνει ώστε κανείς να λαμβάνει αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Πολλές φορές απαιτείται η αναλυτική γνώση Ειδικού ώστε να πραγματοποιηθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όποιος θέλει να είναι σίγουρος μπορεί σε συνεννόηση με το γιατρό του να λάβει συμπληρώματα διατροφής. Οι παραγωγοί και προμηθευτές συμπληρωμάτων διατροφής συνήθως διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε με τα προϊόντα τους να προσφέρουν στον οργανισμό ό, τι χρειάζεται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή