Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βότανα»Τι κάνει τη τσουκνίδα τόσο ξεχωριστή;

Τι κάνει τη τσουκνίδα τόσο ξεχωριστή;

Η τσουκνίδα είναι φυτό γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα της τσουκνίδας περιέχουν διάφορες ευεργετικές ουσίες μεταξύ των οποίων λεκτίνες, φαινόλες και λιγνάνες που προσδίδουν αρκετές γνωστές ιδιότητες. Μεταξύ των οποίων η αντιοξειδωτική, η αντιφλεγμονώδης, η αγγειοδιασταλτική, αλλά και η υπολιπιδαιμική, η υπογλυκαιμική. Ακόμα, η τσουκνίδα παρουσιάζει θετική δράση στη λειτουργία ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος.

Η μελέτη που παρουσιάζεται έχει γίνει σε πειραματόζωα, θηλυκούς αρουραίους, για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Ο λόγος είναι ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με την εμφάνιση διάφορων αρνητικών επιπτώσεων, μία από αυτές είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα το 50% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι παχύσαρκες, ενώ το 20% από αυτές παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

Οι υπογλυκαιμικές δράσεις της τσουκνίδας έχουν φανεί και από άλλους ερευνητές. Οι πιθανοί μηχανισμοί που δρα είναι, η αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα, η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αλβουμίνης και η αναστολή της δραστικότητας της γλυκοζιδάσης στο έντερο. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύονται από τις επιδράσεις της τσουκνίδας και των μεταβολιτών της στο ήπαρ των αρουραίων με πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά και την επίδραση των εκχυλισμάτων στα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα. 

Σημαντικό στοιχείο για τη δράση της τσουκνίδας αποτελεί το γεγονός ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή. Βέβαια απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την εξακρίβωση σχέσης συστατικών και δράσεων.

Η μελέτη αυτή έχετε να προσθέσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις ευεργετικές δράσεις της τσουκνίδας.
Γερμανική Εταιρεία Άμεσης Προώθησης διαθέτει συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει το εκχύλισμα της τσουκνίδας με το καθαρό gel του φύλλου Aloe Vera. Το προϊόν φέρει τη σφραγίδα του Institut Fresenius και ΙASC (International Aloe Science Council).

Βιβλιογραφία: Samad Zare et al. Advanced Herbal Medicine April 2015

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή