Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Ομορφιά»Άρθρα & Μελέτες»Κολλαγόνο - Υγεία των χόνδρων και των αρθρώσεων!

Κολλαγόνο - Υγεία των χόνδρων και των αρθρώσεων!

Το κολλαγόνο παράγεται από ειδικά κύτταρα του συνδετικού ιστού, τους ινοβλάστες. Αποτελεί πάνω από 30% των πρωτεινών στα θηλαστικά και το 6% του βάρους του σώματος τους. Λόγω των ιδιοτήτων του, αποτελεί το κύριο πλέγμα στήριξης του σώματος των θηλαστικών. Είναι δομική πρωτείνη και κυριότερο συστατικό των τενόντων, των οστών κλπ. Το κολλαγόνο απαντάται με διάφορους τύπους, οι τύποι διαφέρουν μεταξύ τους στη δομή και στην αλληλουχία αμινοξέων, ενώ κάθε τύπος υπάρχει σε διαφορετικό ιστό.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο ή υδρόλυμα παράγεται από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά, το δέρμα και συνδετικό ιστό των ζώων όπως π.χ. τα βοοειδή. Η διαδικασία της υδρόλυσης περιλαμβάνει ‘το σπάσιμο’ των μοριακών δεσμών μεταξύ των επιμέρους μερών του κολλαγόνου με τη χρήση θερμότητας και είτε με όξινα ή αλκαλικά διαλύματα.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο σύμφωνα με μελέτη σε ποντίκια πέπτεται κατά 90% και απορροφάται μέσα σε 6 ώρες, ενώ συσσωρεύεται στους χόνδρους και στο δέρμα (Oesser S et al. Journal of nutrition 1999). Ενώ σε άλλη μελέτη φαίνεται ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο απορροφάται ως μικρά πεπτίδια που ανιχνεύονται στο αίμα. Συγκεκριμένα το 75% του πεπτιδίου Προλίνη-Υδροξυπρολίνη (Pro-Hyp) παραμένει στον ορό για 24 ώρες (Iwai K et al. J Agriculture and food chemistry 2005). Για τη βιοδιαθεσιμότητα του κολλαγόνου προκύπτει ότι είναι σημαντική η επικράτηση του διπεπτιδίου Pro-Hyp στο αίμα. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι το διπεπτίδιο αυτό μπορεί να προκύψει από τη διάσπαση, κατά την πέψη, υδρολύματος κολλαγόνου που προέρχεται από δέρμα μοσχαριού.

Το υδρόλυμα κολλαγόνου που έχει χαρακτηριστεί ασφαλές από τον FDA (Food and Drug Administration), έχει θέση στη θεραπεία χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως είναι η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα. Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τη μελέτη της δράσης του υδρολυμένου κολλαγόνου σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και γενικά προβλημάτων σε χόνδρους, αρθρώσεις, οστά σε ανθρώπους (Clark KL et al. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96. Guillerminet F, et al. Bone. 2010 Mar;46(3):827-34).

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το υδρόλυμα κολλαγόνου συνδυάζεται με συστατικά όπως η γλυκοζαμίνη και η χονδροιτίνη η αποτελεσματικότητα είναι πιο ολοκληρωμένη σε παθήσεις των χόνδρων και των αρθρώσεων. Τον συνδυασμό αυτό μπορείτε να βρείτε σε υγρό πόσιμο συμπλήρωμα διατροφής με κυρίαρχη την αλόη. Η αλόη είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες με κυρίαρχες την αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ μελέτη έχει δείξει ότι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα βιταμινών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή