Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η συμπληρωματική χορήγηση colostrum δεν αυξάνει τη συγκέντρωση του IGF-1

Το βόειο πρωτόγαλα είναι διαθέσιμο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και ως συμπλήρωμα διατροφής στον αθλητισμό. Το πρωτόγαλα είναι και πλούσιο σε αντισώματα και αυξητικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του IGF-1.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του Ντόπινγκ συμβουλεύει τους αθλητές να μην λαμβάνουν πρωτόγαλα, από φόβο μην προκαλέσουν αύξηση της συγκέντρωσης του πλάσματος σε IGF-1. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το πρωτόγαλα μπορεί θεωρητικά να διεγείρει κακοήθεια σε όργανα που εκφράζουν υποδοχείς IGF-1. Ως εκ τούτου, σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν οι αλλαγές στα επίπεδα του IGF-1 στο πλάσμα σε άτομα που έλαβαν πρωτόγαλα ή εικονικό φάρμακο για 1 ημέρα, 4 εβδομάδες και 12 εβδομάδες.

Τα επίπεδα IGF-1 στο πλάσμα προσδιορίστηκαν σε υγιείς άντρες (n = 16) που έλαβαν 40 g πρωτόγαλα ή εικονικό φάρμακο μαζί με μέτρια άσκηση για συνολική περίοδο 4,5 h. Επίσης έγιναν δύο περαιτέρω μελέτες για να διευρυνθούν οι αλλαγές στο IGF-1 για μεγαλύτερο διάστημα. Οι μελέτες ήταν διπλές τυφλές, τυχαιοποιημένες, παράλληλες και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (Ν = 10 ανά ομάδα, 20 g / ημέρα για 4 εβδομάδες και N = 25 πρωτόγαλα, N = 29 εικονικό φάρμακο 20 g / ημέρα για 12 εβδομάδες).


Τα αρχικά επίπεδα IGF-1 ήταν 130 ± 36 ng / ml. Το πρωτόκολλο των 4,5 h δεν έδειξε επίδραση του πρωτογάλακτος στο πλάσμα IGF1 (ANOVA, ομάδα θεραπείας: ρ = 0,400, ομάδα Χ χρόνος: ρ = 0,498, χρόνος ρ = 0,602). Ομοίως, δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση της κατανάλωσης πρωτογάλακτος μετά από 4 εβδομάδες (ANOVA, ομάδα: ρ = 0.584, ομάδα χρόνος: ρ = 0.083, χρόνος ρ = 0.243) ή 12 εβδομάδες (ANOVA, ομάδα: ρ = 0.498, χρόνος ρ = 0.602).


Η χορήγηση συγκεκριμένων συνιστώμενων δόσεων πρωτογάλακτος δεν αυξάνει τα επίπεδα IGF-1 σε υγιείς ενήλικες, παρέχοντας πρόσθετη υποστήριξη για το προφίλ ασφάλειας της κατανάλωσης πρωτογάλακτος.

Davison G et al. Oral bovine colostrum supplementation does not increase circulating insulin-like growth factor-1 concentration in healthy adults: results from short- and long-term administration studies. Eur J Nutr. 2019 May 23.