Είστε εδώ:Κεντρική»Το Blog μας»Βότανα - το οπλοστάσιο της φύσης

Βότανα - το οπλοστάσιο της φύσης

Η ιστορία των βοτάνων

Η χρήση των φυτών για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός και η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.Χ.

O Θεόφραστος, ο μεγάλος σοφός της αρχαιότητας θεωρείται ως ο πατέρας της βοτανικής. Tα βοτανικά έργα του είναι τα πρώτα στο είδος τους στην παγκόσμια λογοτεχνία... Είναι ο πρώτος που μας άφησε μια συστηματική καταγραφή των φυτών και των βοτάνων σε δύο μεγάλες βοτανικές πραγματείες. α) στο έργο του «Περί Φυτών Ιστορίας»-Historia de Plantis- το οποίο περιείχε εννέα βιβλία -αρχικά δέκα- εκ των οποίων το 9ο ήταν αφιερωμένο στα βότανα και στις ιατρικές τους ιδιότητες...και β) στο De Plantarums Causis "Οι αιτίες των φυτών" το οποίο περιείχε έξι βιβλία -αρχικά οκτώ-...οι δυό αυτές πραγματείες αποτελούν τη σημαντικότερη συνεισφορά στην επιστήμη της βοτανολογίας κατά την αρχαιότητα μέχρι και το μεσαίωνα...

Ο πατέρας της Ιατρικής, ο  Έλληνας Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα  έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά. Αυτό το έργο ήταν  βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτανικές έρευνες. Μια από τις πιο δημοφιλείς βοτανικές γράφτηκε από τον Culpeper το 17ο αιώνα.

Η χρήση των βοτάνων
Τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.
Τα βοτανα χρησιμοποιούνται σήμερα στις βιομηχανίες:

  1. διατροφής,
  2. καλλυντικών και
  3. φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Tα ροφήματα βοτάνων αποτελούν μια αναγκαία βάση της υγιεινής διατροφής. Ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα βοτάνων μας παρέχει  (εκτός από την απαραίτητη  ποσότητα υγρών που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας),  τις  ευεργετικές  ιδιότητες των βοτάνων.

7 από τα πιο δημοφιλή  βότανα είναι τα ακόλουθα:

Πράσινο τσάι

- Φυσικό αντιβακτηριδιακό
-Αντιοξειδωτικό: Περιέχει πολυφαινόλες και βιοφλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το σώμα για την επιβράδυνση της γήρανσης  των κυττάρων, την προώθηση της αναγέννησης των ιστών και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να είναι υπεύθυνες για εκφυλιστικές ασθένειες.

- Παχυσαρκία Το πράσινο τσάι, ενεργοποιεί μηχανισμούς που κάνουν τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί καλύτερα και να «καίμε» πιο εύκολα θερμίδες.  Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Tufts δείχνει ότι η επιγαλλοκατεχίνη στο πράσινο τσάι, όπως και οι άλλες κατεχίνες, ενεργοποιούν τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλίας και επιταχύνουν την απώλεια βάρους κατά 77%.

- Ictus: (αγγειακή εγκεφαλική νόσος που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο). Περιέχει  κατεχίνες, μια ειδική κατηγορία των ισχυρών αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών που βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία.

- Καρκίνος της μήτρας : Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας  στο Meharry Medical College, ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάι μπορούν να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στα ινομυώματα της μήτρας. Σε εθελοντές που χορηγήθηκε μία ευεργετική ουσία που περιέχεται στο πράσινο τσάι, υπήρξε μια σημαντική μείωση του βάρους και του μεγέθους των όγκων.

- Πρόληψηκαρκίνουπαχέοςεντέρου ( American Society of Oncology 25 Ιουνίου 2012).

- Πνευμονία: Ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάι είναι πράγματι σε θέση να αναστέλλουν την ανάπτυξη των ιών και μικροοργανισμών που προκαλούν πνευμονία. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από Ιάπωνες ερευνητές, του Πανεπιστημίου Tohoku Graduate School of Medicine. Οι γυναίκες που πίνουν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα έχουν μειωμένο κατά 47% τον κίνδυνο θανάτου από πνευμονία.

- Διαβήτης: Η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη του διαβήτη. Η EGCG (Epigallocatechin gallate) μια ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με τον τρόπο αυτό το σώμα έχει διαθέσιμη περισσότερη ενέργεια για την καταπολέμηση της κόπωσης. Η EGCG βελτιώνει τη χρησιμοποίηση της ινσουλίνης .

- Χοληστερόλη: Η EGCG έχει σημαντικότατο ρόλο στη μείωση της συσσώρευσης λιπιδίων (χοληστερόλη)
J Biol Chem. 2013 Aug 2;288(31):22693-705. doi: 10.1074/jbc.M113.477505. Epub 2013 Jun 10.

- Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία: Το πράσινο τσάι είναι σε θέση να προστατεύσει το δέρμα μας από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό οφείλεται σε κατεχίνες, και άλλες ευεργετικές ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάι.

Rooibos  ή ασπάλαθος ή κόκκινο τσάι
Ανήκει στη κατηγορία των προσαρμογόνων βοτάνων.
Περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα, φλαβονοειδή και άφθονη βιταμίνη C.
Είναι  μια πλούσια αντιοξειδωτική πηγή.

- Ανακουφίζει από το άγχος.
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
- Ανακουφίζει από κοιλιακές κράμπες και διάρροια.
- Βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας: Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι Rooibos βοηθά το συκώτι στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων του ήπατος.
- Λύση κατά των ελευθέρων ριζών: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι Rooibos τσάι περιέχει 9 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών. Τέσσερα από αυτά είναι ιδιαίτερα ισχυρά: είναι η κερκετίνη, λουτεολίνη, η isoquercetrina και ρουτίνη. Συνέργεια τους, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του ιδίου (1,5 mg ανά ml), οδηγεί σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ικανό στη  καταπολέμηση ελευθέρων ριζών.

Λεμονόχορτο
- Αντισπασμωδικό.
- Τονωτικό.
- Χωνευτικό.
- Ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα: Aϋπνία, στρες και το άγχος.
- Βακτηριοκτόνο.
- Aντιφλεγμονώδες. Καταπολεμά  πυρετό και κρυολόγημα ή γρίπη,
Πεπτικές και  γαστρεντερικές διαταραχές.

"Το 2006 η έρευνα μιας ομάδας του Πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus) προκαλεί απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε καρκινικά κύτταρα. Μέσω πειραμάτων σε δοκιμαστικό σωλήνα οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κιτράλης, ένα κύριο συστατικό του λεμονόχορτου (85%), σε φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιώντας συγκεντρώσεις κιτράλης ισοδύναμες με την ποσότητα που περιέχεται σε μια κούπα τσαγιού (ένα γραμμάριο λεμονόχορτου σε ζεστό νερό), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κιτράλη προκαλεί θάνατο των καρκινικών κυττάρων ενώ δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά ".

Γλυκόριζα
Γλυκόριζα καταπολεμάει έως και τους ανθεκτικούς ιούς στα αντιικά φάρμακα
Ο Θεόφραστος την αποκαλούσε «ρίζα των Σκυθών» και την έδινε για το άσθμα.
Τον 1ο αιώνα ο γιατρός Διοσκουρίδης της έδωσε το βοτανολογικό της όνομα.
Ρίζες γλυκόριζας είχαν βρεθεί για παράδειγμα στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών (1398 π.Χ.).
Σύμφωνα με το Θεόφραστο (3ος αιώνας π.Χ), οι Σκύθες, οι οποίοι είχαν μυηθεί στη γλυκόριζα από τους Έλληνες, μασούσαν γλυκόριζα και μπορούσαν να ζήσουν 12 μέρες χωρίς νερό.
Παρουσιάζει οιστρογονική δράση, δράση κορτιζόλης (αντιφλεγμονώδες), αντιαλλεργική, αντιβακτηριακή, είναι αποτελεσματική κατά των ιών, των τριχομονάδων, αποχρεμπτικό, αντιβηχικό.

Φύλλα matte   
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Χώρα προέλευσης Παραγουάη, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, της Βολιβίας Τσάκο, νότια Βραζιλία
- Ενισχύoυν την ικανότητά αυτοσυγκέντρωσης.
- Ενισχύουν την φυσική αντοχή.
- Βοηθούν την πέψη.
- Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
- Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Φύλλα lapacho
Το Pau d'Arco ή λαπάχο (Tabebuia impetiginosa) είναι ένα δέντρο που φύεται στα δάση της Κεντρικής και Νότιας
Οι αυτόχθονες Ινδιάνους της Βραζιλίας, τη βόρεια Αργεντινή, Παραγουάη, Βολιβία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν χρησιμοποιήσει λαπάχο για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Lapacho τσάι ονομάζεται και "τσάι των Ίνκας.

Έχει δράση:
- Καθαρτική
- Αντιοξειδωτική
- Αναλγητική δράση
- Αντιμικροβιακή
- Αντι-μυκητιασική
- Αντιφλεγμονώδη

Φύλλα τσουκνίδας
Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό
Ιδιότητες:
- Αντιδιαβητικό.
- Διουρητικό. Διαλύει το ουρικό οξύ, είναι πολύτιμο σε κυστίτιδα, πέτρες στη   χολή αλλά και κατά της βραδινής ενούρησης.
- Αιμοστατικό. Για αιμορραγίες, αιμοπτύσεις, μητρορραγία, αιματουρία, αιμοφιλία, ρινορραγία.
- Αντιαναιμικό,
- Tονωτικό.
- Καθαρτικό.
- Στυπτικό (π.χ. κατά των αιμορροΐδων).
- Γαλακταγωγικό.
- Αγγειοσυσταλτικό.
- Αντιρρευματικό. Για αρθριτικά, ισχιαλγία, χρόνιους ρευματισμούς.
- Αντιδιαρροϊκό. Για διάρροιες, εντερίτιδα.
- Σπασμολυτικό.
- Αφροδισιακό.

Aπό τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο συνδυασμός των 7 αυτών βοτάνων είναι ιδανικός για πρόληψη και καταπολέμηση μεγάλου αριθμού παθήσεων. 

Βιβλιογραφία

Elizabeth M. Williamson Professor of Pharmacy, University of Reading, Whiteknights, Reading RG6 6AJ United Kingdom .
Angelo A. Izzo Professor, Department of Pharmacy, University of Naples, 'Federico II', Naples 80131,Italy
Sung-Hoon Kim Director, CPMDRC, Kyunghee University, Seoul 130-701, South Korea
Rajan Radhakrishnan Professor of Pharmacy & McGee Chair, Associate Dean for Academic Affairs, University of Charleston School of Pharmacy, Charleston 25304, USA
J.Barnes University of Aukland New Zealand
F. Borrelli University of Naples Federico II Italy  
K .J. Broadley Cardiff University UK      
V. Butterweck Department of Pharmaceutics, University of Florida USA  
A. Capasso Universita degli Studi di Salerno, Italy
F. Capasso University of Naples Italy    
E. A. Carlini Universidade Federal de São Paulo Brazil
G. Esposito University of Rome "La Sapienza" Italy       
S. Gibbons University of London UK     
A.D. Kinghorn The Ohio State University Columbus, OH, USA
N. Kovačevič University of Belgrade Beograd    
L. Krenn University of Vienna Austria
M.Lane University of London, UK          
P.F. Long University of London, UK      
R.D.E. Sewell University of Wales Cardiff, UK   
Y. Shoyama Nagasaki International University Japan
M. Simmonds Royal Botanical Gardens Kew, UK           
A.J. Vlietinck University of Antwerp Belgium      
H. Wagner University of Munich Germany
W.D. Winters University of Texas Health Science Center, USA    
P.-G. Xiao Chinese Academy of Medical Sciences Beijing, China           

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 12:41

Τελευταία άρθρα από τον/την Δρ. Αθανάσιος Ζηκάκης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή