Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εσείς τι γνωρίζετε για το Blueberry ή αλλιώς Μύρτιλλο;

Βατόμουρο της νιότης και της υγείας

Τα  μύρτιλλα είναι οι καρποί ενός οπωροφόρου θάμνου της οικογένειας των ερεικοειδών. Έχουν σκούρο μπλε χρώμα, που το οφείλουν στις ανθοκυανίνες.    Κατά την αρχαιότητα  θεωρήθηκαν ιερά φρούτα. Παρασκεύαζαν δε με αυτά ένα αρωματικό κρασί τον «Μυρτίνη οίνο» και ένα αρωματικό λάδι το «Μύρτινον έλαιον». Καλλιεργήθηκαν συστηματικά κατά την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, προκειμένου να ενισχυθεί η νυχτερινή όραση των πιλότων της RAF κατά τους βομβαρδισμούς.

Αυτό όμως δεν αποδείχτηκε ποτέ επιστημονικά. Αντίθετα με  έρευνες που έχει κάνει Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, για λογαριασμό του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού, αποδείχθηκε πως η  συστηματική κατανάλωσή τους αναστέλλει οφθαλμολογικές  διαταραχές, όπως η εκφύλιση της ωχρής κηλίδας. Μεταξύ 38 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών, κατέχουν την 2η θέση μετά το ιπποφαές, σε αντιοξειδωτική δράση ( Πανεπιστήμιο Tufts).

Σύμφωνα με τον M.A.Lila από το Πανεπιστήμιο του Illinois, οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητές  τους οφείλονται στις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που:

-Μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων
-Αυξάνουν τα επίπεδα “καλής” χοληστερόλης
-Εμποδίζουν την οξείδωση της “κακής” χοληστερόλης
-Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες
-Ρυθμίζουν τα ένζυμα, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερες φλεγμονώδεις  αντιδράσεις.
-Εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων (συμβάλουν στην  καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, του στήθους, του στόματος και του παχέος εντέρου).
-Διευκολύνουν την ροή των πληροφοριών  στον εγκέφαλο.

Δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Agricultural and Food  chemistry”, από τον Ρόμπερτ Κι Κόριαν του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, αναφέρει πως η συχνή κατανάλωση μύρτιλλων,  θα μπορούσε να καθυστερήσει την φθορά της μνήμης ή την μείωση  των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων  που προκαλούνται με την πάροδο των χρόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβραδύνονται οι μηχανισμοί της γήρανσης.
Τα μύρτιλλα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών A,C,E,β-καροτένιου, Καλίου,  Μαγνησίου, Φωσφόρου, Σιδήρου, πηκτίνης,  ρεσβερατρόλης  και φυτικών ινών.  Οι φυτικές ίνες, βελτιώνουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν  επίσης  πολύ νερό, λίγα σάκχαρα είναι “φτωχά” σε Νάτριο, λιπαρά και θερμίδες. Γι’ αυτόν τον λόγο εντάσσονται στις φυσικές  τροφές  μεγάλης ενέργειας, που κάνουν το σώμα υγιές  και νεανικό.  

Πρόσφατα ειδικοί από την Σχολή του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, εξέτασαν αν οι φυτικές ίνες του φρούτου, μπορούν να βοηθήσουν  μια σειρά από εντερικές παθήσεις. Έτσι  η Καμίλα  Μπράνινγκ,  επικεφαλής  της ερευνητικής ομάδας του Κλάδου Εφαρμοσμένης διατροφολογίας και Χημικών των Τροφίμων, ανακοίνωσε πως ερεύνησαν αν τα μύρτιλλα και τα καλά βακτήρια (προβιοτικά) ενός γιαουρτιού μετριάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εντερικών νόσων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Η έρευνα έδωσε θετικά αποτελέσματα. Τα μύρτιλλα, πλούσια σε πολυφαινόλες και τα προβιοτικά  μειώνουν την φλεγμονή στο έντερο.

Τέλος θα ήταν καλό να αναφέρουμε, πως στην αγορά κυκλοφορεί  υποκατάστατο γεύματος με φυτικές ίνες, γεύση παγωμένου γιαουρτιού και μύρτιλλα που θα μπορούν να προσφέρουν ιδανική λύση για ένα πλούσιο και τονωτικό πρωινό.

 

                                              Χαρά Μπακόλα
Τεχνολόγος  Τροφίμων με εξειδίκευση στα Φυτικά Προϊόντα

   

 

Χαρά Μπακόλα

Τεχνολόγος Τροφίμων με εξειδίκευση στα φυτικά προϊόντα.  

Τελευταία άρθρα από τον/την Χαρά Μπακόλα