Είστε εδώ:Κεντρική»Το Blog μας»Ο άργυρος από την προϊστορία έως τον 21ο αιώνα

Ο άργυρος από την προϊστορία έως τον 21ο αιώνα

Ασπραδάκης Σταύρος. Παιδοχειρουργός

Ο άργυρος ή ασήμι (λατινικά: argentum - Ag,αγγλικά:silver) είναι πολύτιμο ευγενές  μέταλλο, βαρύ, σπάνιο, γνωστό από την αρχαιότητα.

Ιστορικές αναφορές:

Το ασήμι είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος.
Η αρχαιότερη αναφορά στο μέταλλο εμφανίζεται στον Όμηρο : ἐξ Ἀλύβης, ὅθεν ἀργύρου ἐστὶ  γενέθλη (από την Αλύβη, όπου γεννιέται ο άργυρος, Ιλιάδα Β 857).       

Το ασήμι είχε και ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Η ιδιότητα του αργύρου ως αντισηπτική ουσία ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή στους λαούς που κατοικούσαν στη Μεσοποταμία, στον Ελλαδικό Χώρο, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο. 

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, έγραψε ότι το ασήμι είχε ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες ενώ ασημένια χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνταν στον αρχαίο κόσμο στα Ασκληπεία.
Οι Φοίνικες τον χρησιμοποιούσαν για αποθήκευση νερού και κρασιού, ενώ,  σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος ο Μέγας ταξίδευε με προσωπικές προμήθειες νερού το οποίο έβραζε και αποθήκευε σε ασημένια δοχεία εκμεταλλευόμενος τις αντιβακτηριακές  του ιδιότητες.

Οι πλούσιοι στον Μεσαίωνα έτρωγαν με ασημένια σκεύη διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη προστασία από μολύνσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 στις Η.Π.Α. τοποθετούσαν ασημένια δολάρια σε μπουκάλια γάλα για να παρατείνουν τη φρεσκάδα του γάλακτος.

  • Ιατρικές και οδοντιατρικές χρήσεις:

O Carl von Nageli (1817-1891) έδωσε επιστημονική υπόσταση στον άργυρο με τη χρήση του για απολύμανση και σε εγκαύματα μεγάλου βαθμού. Επίσης απέδειξε πως ένα μόριο αργύρου προστατεύει 1lt νερού από μικρόβια, μύκητες, βακτηρίδια & το χλωρόφυτο Spirogyra.    Αυτή η γνώση χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε θέματα υγιεινής σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία,  αεροπλάνα, διαστημόπλοια, ενώ πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως ο ρόλος του στους επόμενους αιώνες, πιθανότατα να συμβάλει  στην διατήρηση  της  υγείας. Η πρώτη κλινική χρήση ενώσεων αργύρου, αφορούσε σε σταγόνες με διάλυμα 1 % και 2 % νιτρικού αργύρου  για νεογέννητα.

Βασιζόταν σε παρατηρήσεις που είχαν γίνει ήδη από το 1881 από τον γυναικολόγο  Carl Sigmund Franz Crede από την Λειψία ότι ο αραιωμένος νιτρικός άργυρος κατέστρεφε εντός 5 λεπτών τον σταφυλόκοκκο και τον στρεπτόκοκκο στα μωρά και κατ` αυτόν τον τρόπο προλάμβανε σοβαρές μολύνσεις που οδηγούσαν στην τύφλωση. Αυτό αποτελεί και το «πρώτο αποτελεσματικό αντιβιοτικό» που χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία της Ιατρικής. Επίσης, ο Αμερικανός γιατρός Robert O. Becker απέδειξε πως ο άργυρος καταστρέφει τα μικρόβια.

Μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 από τον Alexander Fleming η χρήση του αργύρου παραμερίστηκε. Όμως γνωρίζουμε ότι, με την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατα νοσοκομειακά μικρόβια με αντίσταση ακόμα και στα πιο εξελιγμένα σκευάσματα.  Η προσθήκη αργύρου στα αντιβιοτικά μπορεί να τα κάνει 10 ως 10.000 φορές πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μελέτη μαρτυρεί ότι η προσθήκη του στα υπάρχοντα αντιβιοτικά μπορεί να «πολεμήσει» την εκρηκτική αύξηση των φαρμακοανθεκτικών βακτηρίων που καταγράφεται παγκοσμίως.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα σκευάσματα του αργύρου έχουν αντιβακτηριακή – αντιμικροβιακή δράση. Με την εξέλιξη της νανοτεχνολογίας, έχει επιτευχθεί η δημιουργία και χρήση λειτουργικών δομών αργύρου πολύ μικρού μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων (10-9μέτρων). Υψηλής καθαρότητας σύρμα αργύρου εισάγεται μέσα σε στεγανοποιημένο χώρο, διοχετεύεται ρεύμα υψηλής ισχύος, εκτινάσσονται άτομα αργύρου τα οποία έπειτα ενώνονται σε ακανόνιστα δομημένα συμπλέγματα αργύρου έως 20 άτομα. Σύμφωνα με μελέτες, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των μικροσωματιδίων αυτών (~10nm) τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιβακτηριακή τους δράση.  Αναλύσεις που έγιναν στο εργαστήριο βιοϋλικών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το Microsilver έδειξαν ότι τα σωματίδια του αργύρου είναι όλα ισομεγέθη και το ένα είναι περίπου 150 νανόμετρα, με διάχυτη κατανομή μάζας.

Νανοσωματίδια αργύρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε ιατρικές εφαρμογές, αλλά και σε συσκευασίες τροφίμων, σε κλωστοφαντουργικά προϊόντα, πλυντήρια, ψυγεία, κλιματιστικά, συστήματα καθαρισμού του αέρα και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις.

                                   microsilver6
Ο άργυρος χρησιμοποιείται και στην προληπτική και θεραπευτική οδοντιατρική. Πρόσφατα παρασκευάστηκε το πρώτο βακτηριοκτόνο οδοντιατρικό σφράγισμα με νανοσωματίδια αργύρου με διπλή δράση. Σκοτώνει τα βακτήρια στην κοιλότητα του δοντιού και ταυτόχρονα αποκαθιστά το σμάλτο των δοντιών που καταστράφηκε από την τερηδόνα  (Silver News. June2012. The Silver Institute).

image tooth

Επιπλέον, έχουν παρασκευαστεί και προϊόντα στοματικής υγιεινής εμπλουτισμένα με άργυρο (οδοντόπαστες, στοματικά διαλύματα, οδοντόβουρτσες και οδοντικά νήματα), ενώ πρόσφατα χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες κυκλοφόρησε η πρώτη αντιβακτηριακή οδοντότσιχλα με το ισχυρό δραστικό συστατικό ΜicroSilver η οποία αναμένεται να δώσει λύσεις στον τομέα της ολοκληρωμένης προστασίας της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών. Μαζί με την οδοντόκρεμα ΜicroSilver Plus που προσφέρει προστασία κατά της ουλίτιδας, απομακρύνει μικροοργανισμούς και προστατεύει το σμάλτο,  είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος περιποίησης των δοντιών παγκοσμίως προστατεύοντας από την τερηδόνα.

Η εφαρμογή του αργύρου στην περιποίηση του δέρματος με μία επαναστατική σειρά προϊόντων Microsilver Plus από γνωστή γερμανική εταιρία που ασχολείται με την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υγείας και ομορφιάς, άλλαξε ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης των δερματολογικών προβλημάτων. Η αντιβακτηριακή σειρά για τις ιδιαίτερα ερεθισμένες περιοχές κρύβει το μυστικό της επιτυχίας της στο ενεργό συστατικό Microsilver ΒG σε συνδυασμό με ενώσεις ψευδαργύρου και Δεξπανθενόλη.

  • Το Ασήμι (Microsilver ΒG) έχει την αντιβακτηριακή δράση,
  • ο Ψευδάργυρος επιταχύνει την επούλωση της επιδερμίδας και
  • η Πανθενόλη  περιποιείται και αναπλάθει γρήγορα  το δέρμα..

Η σειρά καλύπτει επτά κατηγορίες όπως: πρόσωπο, σώμα, στοματική κοιλότητα, άνω και κάτω άκρα, μασχάλες και μαλλιά. Προσφέρει λύσεις μοναδικές κατ` αποκλειστικότητα (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας).     

Ο Συνδυασμός MicroSilver – Πανθενόλης - Οξείδιο του Ψευδαργύρου  αυξάνει τις θεραπευτικές ιδιότητες της σειράς Microsilver BG και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη δράση σε αντίθεση με  πολλά άλλα προϊόντα αργύρου που κυκλοφορούν στην αγορά, στα οποία χρησιμοποιείται ο κολλοειδής άργυρος με μειωμένη αποτελεσματικότητα.  Ο συνδυασμός των συστατικών έχει τριπλή δράση:

1) Αντιβακτηριακή με την εξουδετέρωση των μικροοργανισμών
2) Ρυθμιστική στην επιδερμίδα όπου αναζωογονείται υφή & όψη
3) Σταθεροποιητική έτσι ώστε να διατηρείται η υγιής όψη, να ενισχύεται η άμυνα της και να παρατείνεται η διαδικασία γήρανσης.
Συγκριμένα: Στο πρόσωπο, προβλήματα ακμής εξαφανίζονται με το αντιβακτηριακό καθαριστικό του δέρματος που προσφέρει απαλό και βαθύ καθαρισμό και την κρέμα προσώπου Microsilver Plus, μειώνει τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια, τις ατέλειες σε συνδυασμό με το συστατικό Defensil.

Επειδή δεν διαπερνά κατώτερες στοιβάδες δεν προκαλεί παρενέργειες, έχοντας συνεχή δράση σαν προστατευτικό φίλμ. Όπως αναφέρει η Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος  Dr. Νέλλη Συντήλα: «Οι  εφαρμογές των προϊόντων Microsilver στα συχνότερα δερματολογικά περιστατικά, όπου ο άργυρος έχει θέση, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της δερματολογίας, όπως δερματίτιδες με τοξικό ή αλλεργικό μηχανισμό, Φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, Μικροβιακές παθήσεις (θυλακίτιδες κ. α.), Μυκητιασικές λοιμώξεις, Ιογενείς λοιμώξεις (απλός έρπης Ι, ΙΙ ), Φλεγμονές βλεννογόνων του στόματος, Δερματικά έλκη, Παρασιτική κνήφη (τσιμπήματα εντόμων), Ενδογενή εκζέματα (σμηγματορροϊκή δερματίτις), Νευροδερματίτις, Φλεγμονώδη ακμή, Ψωρίαση, Αυτοάνοσα νοσήματα, Ροδόχροα νόσο, Υπεριδρωσία παλαμών, Δυσανεκτικό δέρμα, Ηλιακά εγκαύματα, Παρενέργειες από καλλυντικά, Δευτερογενείς εκδηλώσεις μετά από επεμβάσεις λέιζερ, χημικά peeling κ.α.»

Συνοπτικά για το δέρμα οι εφαρμογές του Microsilver:
Ακμή
Δερματίτιδες (Πυώδης – Σμηγματορροϊκή –Νευροδερματίτιδα)
Ξηροδερμία  ( Πιτυρίδα – Τραχύ δέρμα – Ιχθύαση )
Φλεγμονώδεις παθήσεις δέρματος.
Μυκητιάσεις
Κακοσμία (Εφίδρωση Ποδιών–Λιπαρό με ακαθαρσίες δέρμα)
Κνησμός – τσιμπήματα εντόμων 
Υπερευαίσθητο δέρμα με  ατοπικές δερματοπάθειες.
Περιοδοντίτιδα – ουλίτιδα – αφθώδης στοματίτιδα.
Έρπης & δερματικά έλκη.
Ψωρίαση
Εγκαύματα  ( Ηλιακά – θερμότητας )
Τραύματα   (Εκδορές – τραύματα επιμολυσμένα – άτονα έλκη ).

Με όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως η χρήση του Microsilver είναι διπλή. Για προβλήματα του οργανισμού και του δέρματος (θεραπευτική και καλοπιστική). Το θέμα της ασφάλειας και η αποτελεσματικότητα είναι αυτό που πρέπει να εξετάζεται πάντα. Έτσι, η καλή ανοχή του Microsilver, η μη διαπερατότητα του προϊόντος στις κάτω στοιβάδες του χορίου του δέρματος είναι βασικό. Κατ` αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται παρενέργειες από τη συστηματική απορρόφηση.  Επίσης, οι πολύ καλές καλλυντικές ιδιότητες που παρέχουν τα προϊόντα με την επαναστατική νανοτεχνολογία Microsilver,  τα καθιστούν όχι απλώς άριστα αλλά κυρίως ασφαλή προϊόντα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 

  • 1) Alan B. G. Lansdown Silver in Healthcare: Its Antimicrobial Efficacy and Safety in Use (εικονογραφημένη έκδοση). Royal Society of Chemistry. ISBN 9781849730068.(2010).
  • 2) Folklore & Mass Culture Silver. The Third Millennium Online
  • 3) C. Haefeli, C. Franklin και K. Hardy (1984). Plasmid-Determined Silver Resistance in Pseudomonas   stutzeri Isolated from a Silver Mine Journal of Bacteriology158 (1): 389-392
  • 5) The History of the Element Silver An Esoteric View - from Ancient to Modern Use silvermedicine.gr.2012  
  • 6) Silver Bullet (1985). The Internet Movie Database (IMDb).
  • 7) ΕΙΑΧ:Μελέτη για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες ιόντων αργύρου 24-9-2009, 19:41.
  • 8) Dr. Συντήλα Νέλλη Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. «Microsilver μονογραφία»
  • 9) Melo M, Guedes S, Xu H, Rodrigues L. Nanotechnology-based restorative materials  dental caries management. Trends in Biotechnology 2013, 31: 459-46
  • 10) Guo L, Yuan W, Lu Z, Li C. Polymer/nanosilver composite coatings for antibacterial applications. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects 2013, 439: 69-83
  • 11) Krebs, Robert E. (2006). The history and use of our earth's chemical elements: Α reference guide Greenwood Publishing Group. ISBN 0-31333-438-2.
  • 12) Emsley, J. (2003). Nature's building blocks: an A-Z guide to the elements. Oxford University Press. ISBN 0-198-50340-7.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 11:50

3 σχόλια

  • Μαίρη

    δημοσιεύθηκε από Μαίρη

    Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 23:58

    Εξαιρετικό άρθρο. Ευχαριστώ

  • Δήμητρα

    δημοσιεύθηκε από Δήμητρα

    Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 12:38

    Εξαιρετικό και πολύ επιστημονικό!

  • Αναστασία

    δημοσιεύθηκε από Αναστασία

    Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 19:51

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω microsilver για την λευκη. Ευχαριστώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή