Είστε εδώ:Κεντρική»Το Blog μας»Πως θα ελέγχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε με εύκολο τρόπο

Πως θα ελέγχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε με εύκολο τρόπο

Για πολλούς ανθρώπους αυτή η περίοδος σημαίνει ήλιος, barbecue στο μπαλκόνι, γεύμα με φίλους στη φύση. Δηλαδή ζουμερές μπριζόλες, μπουκάλια μπύρας, λαχταριστά παγωτά – τρόφιμα που επιβαρύνουν το ισοζύγιο θερμίδων.

Ο φρέσκος αέρας, η παρέα με φίλους, η μυρωδιά λαχταριστών φαγητών ή τελικά απλά η χαρά ζωής – όλα αυτά ανοίγουν την όρεξη. Πώς να ελέγξετε τις θερμίδες έτσι;

Ας ξεκινήσουμε τον υπολογισμό: Υποθέτοντας ότι τρώτε ένα βράδυ με όρεξη και τρώτε 2 λουκάνικα, 1 χοιρινή μπριζόλα, μια μερίδα σαλάτα, 3 φέτες ψωμί, πίνετε 2 μπουκάλια μπύρα και τρώτε ένα παγωτό για επιδόρπιο. Έτσι βγαίνει ένα σύνολο θερμίδων που σίγουρα είναι μεγάλο. Αλλά δεν τρώτε μόνο το βράδυ! Εάν συνυπολογίσετε και 550 kcal για ένα κανονικό πρωινό και 650 kcal για ένα μικρό επιπλέον γεύμα φτάνετε σε θερμίδες που σίγουρα ξεπερνούν τις ευρωπαικές συστάσεις για έναν ενήλικα.  Αναλυτικά η συνιστώμενη ημερήσια λήψη θερμίδων μιας γυναίκας ανέρχεται κατά μέσο όσο στις 2000 kcal και ενός άντρα στις 2500 kcal, σύμφωνα με τις ευρωπαικές συστάσεις.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αρνηθεί κανείς τα γεύματα με φίλους ειδικά αυτή την περίοδο, αυτό που μπορεί να γίνει είναι η «εξοικονόμηση» θερμίδων.

Αλλάξτε ένα με δύο γεύματα με υπολογισμένη, μικρή ποσότητα θερμίδων. Ο οργανισμός σας θα πρέπει να λαμβάνει αρκετές θρεπτικές ουσίες, αλλά να μην επιβαρύνεται με περιττές θερμίδες. Ωστόσο, δεν πρέπει να αρνηθείτε την απόλαυση, ενώ δεν θα πρέπει καθημερινά να ταλαιπωρείστε σε κάθε γεύμα μετρώντας τις θερμίδες.

Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να βοηθήσουν τα υποκατάστατα γεύματος. Συγκεκριμένα εάν αποφασίσετε για ένα ρόφημα που είναι υποκατάστατο γεύματος που πιθανώς έχει 250 θερμίδες, μπορείτε να εξοικονομήσετε θερμίδες και έτσι συμπεριλαμβανόμενου του γεύματος που αναφέρθηκε πριν θα λαμβάνετε φυσιολογικό αριθμό θερμίδων– διατηρώντας το όριο της συνιστώμενης ενέργειας.

Μπορείτε να βρείτε υποκατάστατα γεύματος που σερβίρονται με γάλα και έτσι να απολαύνετε ένα δροσερό ρόφημα με ευχάριστη φρουτένια γεύση που θα σας φτιάχνει τη διάθεση.

Άρα λοιπόν είτε χρησιμοποιήσετε υποκατάστατο γεύματος μία ημέρα πριν από ένα προγραμματισμένο γεύμα, μία ημέρα μετά, ανά εβδομάδα ή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν – η σιλουέτα και η ευεξία σας σε κάθε περίπτωση θα σας είναι ευγνώμων!

Της Ιωάννας Χ. Βλαχογιάννη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, M.Sc
Υποψήφιας Διδάκτορος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 10:48

Ιωάννα Βλαχογιάννη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
M.Sc Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

1 σχόλιο

  • Γεωργία Χρόνη

    δημοσιεύθηκε από Γεωργία Χρόνη

    Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 00:23

    Καλό μήνα Ιωάννα συνχαρητήρια για το έργο που επητελείς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή