Είστε εδώ:Κεντρική»Μέτρηση Περιφέρειας»Μέτρηση Περιφέρειας - Pro-vita.gr

Το ξέρατε ότι η μέτρηση των περιφερειών της μέσης και του ισχίου αποτελεί ένα εργαλείο για την εκτίμηση της κατανομής του λίπους στο σώμα αλλά και της κατάστασης υγείας του ατόμου;

Το αυξημένο σωματικό λίπος και κυρίως το συσσωρεμένο στη κοιλιά δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, αφού έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η υπέρταση και γενικά νοσήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Η σωστή μέτρηση της περιφέρειας μέσης γίνεται με μεζούρα στο πιο στενό σημείο της μέσης ενώ η μέτρηση της περιφέρειας του ισχίου στο φαρδύτερο τμήμα των γλουτών.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται τα όρια για τις μετρήσεις της μέσης και του πηλίκου μέσης-ισχίου που υποδηλώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση μεταβολικών επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Κίνδυνος μεταβολικών επιπλοκών
Περιφέρεια μέσης Πηλίκο μέσης-ισχίων
Φύλο Αυξημένος Σημαντικά αυξημένος Αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας Σημαντικά αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας
Άνδρες > 94 cm > 102 cm ≥ 0.9
Γυναίκες > 80 cm > 88 cm ≥ 0.85

Πηγή:Waist Circumference and Waist –Hip Ratio. Report of a WHO Expert Consultation. Geneva, 8-11 December 2008

Περίμετρος μέσης: εκατοστά
Περίμετρος ισχίων: εκατοστά
Αποτέλεσμα  
Συμβουλή: Πρέπει να χάσετε βάρος. Αλλάξτε άμεσα βασικές συνήθειες της καθημερινότητας σας με στόχο την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Η χρήση των υποκατάστατων γεύματος μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Συμβουλή: Καλό θα ήταν να χάσετε βάρος. Ακολουθείστε ένα υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση. Ενισχύστε την προσπάθεια με την χρήση υποκατάστατων γεύματος.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή