Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Ωμέγα 3»Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από την Αλτσχάιμερ

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από την Αλτσχάιμερ

Ουάσινγκτον 

Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να χαρίσει… μεγαλύτερο εγκέφαλο καθώς και προστασία ενάντια σε νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Αλτσχάιμερ, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου στους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα, άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους – πρόκειται για τα ευεργετικά έλαια που περιέχονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες– παρουσιάζουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε προχωρημένη ηλικία. Σε τι μεταφράζεται αυτό; Σε ένα ως δύο επιπλέον χρόνια νοητικής υγείας σε σύγκριση με τη φυσιολογική φθορά του εγκεφάλου, όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη στην επιθεώρηση «Neurology». Η συρρίκνωση του εγκεφάλου αποτελεί σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ένα από τα ω-3 λιπαρά οξέα-«κλειδιά» είναι το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής μελέτης μετρήθηκαν  τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του DHA, στα ερυθρά αιμοσφαίρια 1.111 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Health Initiative Memory Study. Οκτώ χρόνια μετά τη μέτρηση, όταν οι γυναίκες ήταν 78 ετών κατά μέσο όρο, οι ειδικοί διεξήγαγαν μαγνητικές τομογραφίες για τη μέτρηση του εγκεφαλικού όγκου τους.
Όπως προέκυψε, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 στον οργανισμό τους είχαν και μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο οκτώ χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα όσες είχαν δύο φορές υψηλότερα επίπεδα ω-3 (7,5% έναντι 3,4%) παρουσίαζαν και μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο κατά 0,7% - ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 6 εκατοστά.

1 ως 2 επιπλέον έτη νοητικής υγείας

Ο Τζέιμς Ποτάλα, εκ των συγγραφέων της μελέτης, ανέφερε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων συνδέονται με μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου. «Τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 στον οργανισμό μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής αλλά και της χρήσης συμπληρωμάτων. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η επίδραση των λιπαρών οξέων στον όγκο του εγκεφάλου αντιστοιχεί σε επιβράδυνση της φυσιολογικής απώλειας εγκεφαλικών κυττάρων που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου κατά ένα ως δύο έτη».

Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ω-3 στον οργανισμό τους εμφάνιζαν επίσης 2,7% μεγαλύτερο όγκο του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, που είναι το κέντρο μνήμης. Ο δρ Ποτάλα σημείωσε ότι «η μελέτη μας μαρτυρεί πως τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 στον οργανισμό μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια γνωστικών ικανοτήτων η οποία εμφανίζεται με την ατροφία του εγκεφάλου».

Οφέλη για καρδιά και εγκέφαλο

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τα καρδιακά επεισόδια – εκτιμάται ότι τα άτομα που καταναλώνουν σε τακτική βάση ψάρι (τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων τη μια λιπαρό) έχουν αυξημένες κατά 1/3 πιθανότητες να επιβιώσουν μιας καρδιακής προσβολής.

Τα ευεργετικά αυτά οξέα των ψαριών δρουν με πολλούς τρόπους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου – μειώνουν τα λιπίδια του αίματος καθώς και τις πιθανότητες θρομβώσεων ενώ προστατεύουν και από τις αρρυθμίες που μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Σε ό,τι αφορά τον εγκέφαλο, εκτιμάται ότι μειώνουν τις φλεγμονές και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη και την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων.

Πηγή: https://www.tovima.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή