Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Aloe Vera»Να συνδυάσω τα προβιοτικά με Aloe Vera;

Να συνδυάσω τα προβιοτικά με Aloe Vera;

Η Aloe Vera είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια για τα ευεργετικά συστατικά της. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιαστεί η δράση στην υγεία του εντέρου σε συνδυασμό με προβιοτικά βακτήρια.

Οι Nagpal R et al, διεξήγαγαν πειράματα in vitro που έδειξαν ότι συγκεκριμένη συγκέντρωση aloe vera χυμού είναι αποτελεσματική στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως Lactobacillus acidophilus, L. plantarum και L. Casei. Αυτό πιθανώς συμβαίνει από τη μείωση του pH και την αύξηση της οξύτητας. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τόσο ο χυμός Aloe Vera όσο και το gel μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με προβιοτικά ως συνδυαστική θεραπεία για τις γαστρεντερικές και καρδιαγγειακές  παθήσεις (Nagpal R et al. Acta Biomed. 2012 Dec;83(3):183-8).

Σε άλλη μελέτη σε πειραματόζωα (αρουραίους) εξετάστηκε ο συνδυασμός του Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) και του Aloe vera (AV) τζελ στην υπερχοληστερολαιμία. Πέντε ομάδες αγωγής των αρουραίων έλαβαν πειραματικές δίαιτες:

  • μια κανονική δίαιτα ελέγχου,
  • υπερχοληστεριναιμική δίαιτα (HD),
  • υπερχοληστερολαιμική δίαιτα με το προβιοτικό βακτήριο(HD + LGG),
  • υπερχοληστερολαιμική δίαιτα με aloe vera τζελ (HD + AV τζελ) και
  • μία ομάδα με υπερχοληστερολαιμική δίαιτα με προβιοτικό και aloe vera τζελ (HD + LGG + AV τζελ).

Μερικά από τα αποτελέσματα ήταν ότι η συμπλήρωση της δίαιτας με το βακτήριο LGG μείωσε τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 32%. Ωστόσο, σε συνδυασμό με AV, η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη 43%. Οι μειώσεις στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στις ομάδες HD + LGG, HD + AV, και HD + LGG + AV ήταν 41%, 23% και 45%, αντίστοιχα. Η Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) αυξήθηκε κατά 12% στην HD + LGG + AV ομάδα, ενώ οι λιποπρωτεϊνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL)  και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) μειώθηκαν κατά 45% και 30%, αντίστοιχα.

O αθηρωματικός δείκτης στην HD + LGG + AV ομάδα μειώθηκε σε 2,45 από 4,77 στην ομάδα. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη o συνδυασμός του LGG με το AV gel μπορεί να έχει ένα θεραπευτικό δυναμικό στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (Kumar M et al. Nutrition. 2013 Mar;29(3):574-9).

Με βάση τις παραπάνω μελέτες φαίνεται ότι ο συνδυασμός της Aloe vera με προβιοτικά μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή