Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Colostrum »Πως δρά το πρωτόγαλα σε υγιείς εθελοντές;

Πως δρά το πρωτόγαλα σε υγιείς εθελοντές;

Το πρωτόγαλα (colostrum) παράγεται από τους μαστικούς αδένες της μητέρας τις πρώτες μέρες μετά το τοκετό (1-4 μέρες). Το colostrum έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και θρεπτικά μικροσυστατικά (μέταλλα, ιχνοστοιχεία) όπως και το κανονικό γάλα των επόμενων ημερών, ωστόσο περιέχει επιπλέον υψηλά ποσά ολιγοσακχαριτών, αυξητικών (IGF-I, IGF-II, EGF, TGFβ) και αντιμικροβιακών παραγόντων  (λακτοφερίνη, λακτουπεροξειδάση), καθώς και ανοσορυθμιστικών ενώσεων (IgG, ΙgA, IgM, IL-6, TNFα, IFNγ) [1-3].

Η παρουσία όλων αυτών των παραγόντων στο colostrum προσφέρει παθητική ανοσία στο νεογνό, το προστατεύει από λοιμώξεις, όσο το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται, ενώ υποβοηθά την ανάπτυξη και ανοσιακή ωρίμανση του πεπτικού σωλήνα και άλλων ιστών [4,5].

Η χρησιμοποίηση του colostrum βοoειδών (bovine colostrum, BC) ως συμπλήρωμα διατροφής τόσο από υγιείς ανθρώπους αλλά και η χορήγηση του σε παθολογικές καταστάσεις έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το BC μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα διάρροιας σε ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και να προσφέρει μερική προστασία από μολυσματικές ασθένειες [3,6-8]. Πρόσφατη κλινική μελέτη χορήγησης BC σε διαβητικούς έδειξε ότι το BC έχει υπογλυκαιμική και υπολιπιδαιμική δράση [9].

Ωστόσο, η εμπορική του διάθεση ως συμπλήρωμα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία. Οι ευεργετικές του ιδιότητες σε συνδυασμό την ύπαρξη σε αυτό αυξητικών παραγόντων καθιστούν το colostrum ως ένα συμπλήρωμα που δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει μεταβολικές διαδικασίες καθώς και μηχανισμούς φλεγμονής και οξειδωτικού στρες. Στα πλαίσια αυτά σκοπός του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την LR Health & Beauty και πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Βιοχημείας Τζώρτζη Νομικό ήταν:

α) Κινητική μελέτη της μεταβολής ορμονολογικών, φλεγμονωδών, ανοσολογικών και οξειδοαναγωγικών δεικτών μετά από χορήγηση BC σε υγρή και στερεή μορφή και σε διαφορετικές δοσολογίες καθώς και εκτίμηση της ασφάλειας χορήγησης του ΒC με μέτρηση δεικτών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.

Η μελέτη, όπου έλαβαν μέρος νέοι ενήλικες αθλητές ή ασκούμενοι, είναι μία τυχαιοποιημένη, τυφλή διατροφική παρέμβαση ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο.

Για την παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκε το βόειο πρωτόγαλα της εταιρείας LR Health and Beauty. Το βόειο πρωτόγαλα δόθηκε με δύο διαφορετικές μορφές, είτε ως υγρό (Colostrum Direct, Αριθμός Γνωστοποίησης ΕΟΦ: 47209/11-07-2007), είτε ως στερεό σε μορφή κάψουλας (Colostrum Compact, Αριθμός Γνωστοποίησης ΕΟΦ: 47212/11-7-2007).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν:

 1. Την ταχύτερη αποκατάσταση των αθλητών ποδοσφαίρου μετά από μία προσομοίωση αγώνα ποδοσφαίρου συγκρατώντας την αναμενόμενη μείωση σε βασικούς εργομετρικούς δείκτες μετά την άσκηση. Η βελτίωση των εργομετρικών δεικτών συνοδεύεται και από βελτίωση βιοχημικών δεικτών που χαρακτηρίζουν την ασκησιογενή μυική βλάβη.
 2. Την ασφάλεια της συμπληρωματικής χορήγησης BΠ στις δύο μορφές του, στις δοσολογίες που προτείνει η εταιρεία,το οποίο είναι απολύτως ανεκτό και ασφαλές αναφορικά με την επίδραση του σε δείκτες μεταβολισμού, φλεγμονής, νεφρικής και γαστρεντερικής λειτουργίας.
 3. Την εν δυνάμει λιπολυτική ιδιότητα του υγρού colostrum εξαιτίας της ικανότητας του να μειώνει το ποσοστό λίπους χωρίς να επηρεάζει το βάρος των εθελοντών που το κατανάλωναν
 4. Την ικανότητα του στερεού colostrum (σε δοσολογία 0,8 g/ημέρα) να αυξάνει το ποσοστό των λεμφοκυττάρων χωρίς να επηρεάζεται ο αριθμός των λευκοκυττάρων.
 5. Την ικανότητα του στερεού colostrum να αυξάνει το αντιοξειδωτικό δυναμικό στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της ενεργοποίησης του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης. 

Πρέπει να τονιστεί ότι η αξία των παραπάνω αποτελεσμάτων μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι η χορήγηση του colostrum έγινε σε νέους, υγιείς, αθλούμενους εθελοντές όπου τα περιθώρια βελτιστοποίησης των δεικτών υγείας τους ήταν περιορισμένα. Αυτό τονίζει και τη σημασία συνέχισης της έρευνας με τη χορήγηση του colostrum σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια προβλήματα υγείας (ηλικιωμένους, διαβητικούς, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) όπου η βελτίωση των δεικτών υγείας θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική. 

Βιβλιογραφία

 1. Stelwagen K, Carpenter E, Haigh B, Hodgkinson A, Wheeler TT., Immune components of bovine colostrum and milk, J Anim Sci. 2009 Apr;87(13 Suppl):3-9.
 2. Przybylska J, Albera E, Kankofer M.., Antioxidants in bovine colostrums, Reprod Domest Anim. 2007 Aug;42(4):402-9.
 3. Kelly GS., Bovine colostrums: a review of clinical uses., Altern Med Rev. 2003 Nov;8(4):378-94.
 4. Commare CE, Tappenden KA., Development of the infant intestine: implications for nutrition support., Nutr Clin Pract. 2007 Apr;22(2):159-73.
 5. Walker WA., The dynamic effects of breastfeeding on intestinal development and host defense., Adv Exp Med Biol. 2004;554:155-70.
 6. Struff WG, Sprotte G., Bovine colostrum as a biologic in clinical medicine: a review. Part I:biotechnological standards, pharmacodynamic and pharmacokinetic characteristics and principles of treatment., Int J Clin Pharmacol Ther. 2007 Apr;45(4):193-202.
 7. Struff WG, Sprotte G., Bovine colostrum as a biologic in clinical medicine: a review--Part II: clinical studies., Int J Clin Pharmacol Ther. 2008 May;46(5):211-25.
 8. Solomons NW., Modulation of the immune system and the response against pathogens with bovine colostrum concentrates., Eur J Clin Nutr. 2002 Aug;56 Suppl 3:S24-8.
 9. Kim JH, Jung WS, Choi NJ, Kim DO, Shin DH, Kim YJ., Health-promoting effects of bovine colostrum in Type 2 diabetic patients can reduce blood glucose, cholesterol, triglyceride and ketones., J Nutr Biochem. 2009 Apr;20(4):298-303.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή