Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Colostrum »Πως επιδρά το βόειο πρωτόγαλα στις λοιμώξεις;

Πως επιδρά το βόειο πρωτόγαλα στις λοιμώξεις;

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που λαμβάνουν όλα τα θηλαστικά από τη μητέρα τους, τις πρώτες μέρες μετά το τοκετό. Αυτό το πρώτο γάλα διαφέρει σε συστατικά από το γάλα των επόμενων ημερών. Το πρωτόγαλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος συν αυξητικούς και ανοσορυθμιστικούς παράγοντες καθώς και αντιμικροβιακά συστατικά.

Το πρωτόγαλα που χρησιμοποιείται κυρίως είναι βόειας προέλευσης. Το οποίο περιέχει πολλά συστατικά μεταξύ των οποίων οι ανοσοσφαιρίνες. Η ανοσοσφαιρίνη που υπάρχει στο βόειο πρωτόγαλα είναι η IgG. Η ανοσοσφαιρίνη προσφέρει παθητική ανοσία και προστατεύει από τις ασθένειες. Περιέχει επίσης πλήθος αντιβακτηριακών ουσιών όπως το ένζυμο λυσοζύμη και αντιμικροβιακά πεπτίδια (defensins), αλλά και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα ουδετερόφιλα, τα μακροφάγα και άλλα.

Η χορήγηση του πρωτογάλατος ως συμπλήρωμα διατροφής έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, αυτό πιθανώς συμβαίνει γιατί η συνεισφορά του κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντική.

Αποτελέσματα μελέτης σε ενήλικες που λάμβαναν πρωτόγαλα βόειας προέλευσης έδειξαν ότι η κατανάλωση του μειώνει το χρονικό διάστημα που υπάρχουν τα συμπτώματα της ίωσης.

Επίσης το βόειο πρωτόγαλα μπορεί να δρα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να βελτιώνει την ανάρρωση από τη μόλυνση, αλλά και να ασκεί προστατευτική δράση στα πρώτα στάδια της μόλυνσης από τον ιό.
(Belcaro G, et al. Panminerva Med. 2010 Dec;52(4):269-75.; Cesarone MR, et al. Clin Appl Thromb Hemost. 2007 Apr;13(2):130-6.; Yoshioka Y, et al. Int Immunopharmacol. 2005 Mar;5(3):581-90).

Τελευταία μελέτη σε πειραματόζωα, έδειξε ότι η χορήγηση βόειου πρωτογάλατος μετά από μόλυνση με ιό που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να ενισχύσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος (Xu ML et al. The effect of dietary bovine colostrum on respiratory syncytial virus infection and immune responses following the infection in the mouse. J Microbiol. 2015 Sep;53(9):661-6).

Στην αγορά θα βρείτε συμπληρώματα διατροφής colostrum, προτιμήστε αυτά που αποτελούνται από πρωτόγαλα αγελάδας που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα και τέλος φέρουν την Σφραγίδα Ποιότητας INSTITUT FRESENIUS Quality Seal.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή