Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βιταμίνες »Ο ρόλος των βιταμινών στη υγεία μας!

Ο ρόλος των βιταμινών στη υγεία μας!

Μία ερώτηση: τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το θέμα «Υγεία»; Σωστά, οι βιταμίνες. Είτε πρόκειται για λαχανικά, φρούτα, κρέας είτε για ψάρι – οι βιταμίνες βρίσκονται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής και έχουν μια φανταστική δράση: προωθούν την υγεία μας. Όσο αυτονόητο και να φαίνεται, είναι σημαντική η γνώση γύρω από τις βιταμίνες: σχεδόν κάθε βιταμίνη υποστηρίζει ένα όργανο ή μία λειτουργία στον οργανισμό. Και δεν είναι μόνο αυτό: η επιστήμη ανακαλύπτει όλο και περισσότερα νέα που δίνουν ελπίδα.

Οι βιταμίνες μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής 
Οι βιταμίνες αποτελούν βασικό συστατικό μιας υγιούς διατροφής. Ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του μεταβολισμού στον οργανισμό. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών;

Οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής ζουν στην υπεραφθονία. Κατά τη διάρκεια όλου το χρόνου υπάρχει φρέσκο κρέας, ψάρι, λαχανικά και φρούτα. Ακόμα και μικρά σούπερ μάρκετ προσφέρουν εξωτικά φρούτα. Οι τιμές συνήθως είναι προσιτές. Υπάρχουν δηλαδή οι καλύτερες προϋποθέσεις ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να τρέφονται με υγιή τροφή.

Οι Επιστήμονες όμως προειδοποιούν: εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την έλλειψη βιταμινών. Σύμφωνα με την Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) οι τιμές αναφοράς για κάποιες βιταμίνες δεν καλύπτονται. Αυτό ισχύει κυρίως για τις βιταμίνες Β12, D, Eκαι το φυλλικό οξύ.

Σε τι οφείλεται αυτό; Οι ειδικοί αναφέρουν διάφορους λόγους:

Πρώτον υπάρχει ομάδα υψηλού κινδύνου: νέοι άνθρωποι με έντονη  ανάπτυξη, ηλικιωμένοι άνθρωποι, εγκυμονούσες, θηλάζουσες μητέρες, καπνιστές και άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ. Άνθρωποι, οι οποίοι εκτίθενται σε παράγοντες υψηλού κινδύνου όπως το άγχος και συγκεκριμένα φάρμακα. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει: το μέγιστο 1/5 όλων των ανθρώπων καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 5 μερίδων σε φρούτα και λαχανικά.

Δεύτερον, τα τρόφιμά μας δεν περιέχουν αξιόπιστη ποσότητα βιταμινών. Στην κόκκινη πιπεριά, ανάλογα με το είδος, η περιεκτικότητα σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) παρουσιάζει διαφορά έως και 90%, στο μπρόκολο έως 60%. Περισσότερες διακυμάνσεις δημιουργούνται από τον τύπο του εδάφους, το πότισμα και τη χρονική περίοδο της συγκομιδής. Πρόσθετες ουσίες, η λανθασμένη αποθήκευση και προετοιμασία επίσης μπορούν να επηρεάσουν την περιεκτικότητα βιταμινών και την βιοδιαθεσιμότητά τους.

Τρίτον, η επιστήμη θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να διορθώνει τέτοια προβλήματα.

Η Dr. Birte Hintzpeter από το παγκοσμίως γνωστό Ινστιτούτο Robert Koch Institut στο Βερολίνο αναφέρει: «Σύμφωνα με τις έως τώρα γνώσεις, τα επίπεδα βιταμίνης Dθα έπρεπε να ήταν υψηλότερα απ’ ότι παλαιότερα και σύμφωνα με αυτό οι τιμές του γερμανικού πληθυσμού είναι γενικά χαμηλές, ειδικά το χειμώνα. Η σημασία της βιταμίνης D για το ανθρώπινο σώμα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Αυτό δείχνουν και οι μελέτες από ερευνητές σε Γαλλία και Ιταλία. Σε 18 επιστημονικές μελέτες με συνολικά 57.311 συμμετέχοντες ο Philippe Autier από το International Agency for Research on Cancer στο Lyon και η Sara Gandini από το European Institute on Oncology στο Μιλάνο ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D μπορούν παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής!

Γενικά, οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ζωντάνια και ευεξία του ανθρώπου. Ειδικά όταν μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες ως αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτό ενδείκνυνται ειδικά οι βιταμίνες των ομάδων Α, B και C, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν οι βιταμίνες αυτές «κάνουν τη δουλειά τους» με επιτυχία, ο άνθρωπος μπορεί να αποφύγει διάφορα προβλήματα που θα κλονίσουν την υγεία του. Και συνήθως επωφελείται  -όπως και με τη βιταμίνη D– με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  

Για μεγαλύτερη συνέπεια απέναντι στον οργανισμό σας μπορείτε να επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα διατροφής που αποτελούνται από συμπύκνωμα φρούτων και λαχανικών, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή