Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Υγεία»Πρόληψη Ασθενειών»Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες!

Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες!

Εκτός από τα ενοχλητικά συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν, τι είναι στην πραγματικότητα η αλλεργία; Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε ουσίες που κανονικά δεν θα έβλαπταν το σώμα. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Πιο αναλυτικά, η αλλεργία είναι αντίδραση υπερευαισθησίας, όπου συμμετέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα είναι η γύρη διαφόρων φυτών, τρίχες διαφόρων ζώων, η σκόνη κ.α., καθώς και τρόφιμα όταν πρόκειται για τροφικές αλλεργίες όπως για παράδειγμα το ψάρι, το αυγό, η ντομάτα.

Την Άνοιξη, την εποχή που οι αλλεργίες είναι σε έξαρση, οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση, αφού στην ατμόσφαιρα υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα τα οποία φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής ή μέσω της επαφής. Έτσι το ανοσοποιητικό αντιδρά με πιο συχνά συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, ο κνησμός, η φαγούρα στα μάτια κ.α.

Όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με μια ξένη ουσία που δρα ως αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει σε λειτουργία τους αμυντικούς μηχανισμούς με σκοπό την εξουδετέρωση του αντιγόνου/αλλεργιογόνου. Η διαδικασία αυτή αν επαναληφθεί και άλλες φορές έχει σαν αποτέλεσμα τα αλλεργικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παράγοντες που συνδέονται με υψηλά ποσοστά αλλεργικών νοσημάτων, μεταξύ άλλων είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το γονιδιακό προφίλ.

Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη αλλά και στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων διαφόρων τύπων αλλεργιών.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και συχνής άσκησης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών ή με μικρότερη πιθανότητα να χειροτερέψει η αλλεργία. Τροφές ή συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποτελέσουν αποτελεσματικό μέσο.

Συγκεκριμένα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης D, τα αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τα προβιοτικά, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση και την ηπιότερη εκδήλωση των εποχιακών αλλεργικών αντιδράσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή