Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Υγεία»Πρόληψη Ασθενειών»Γλυκοζαμίνη: Στην υπηρεσία προστασίας των αρθρώσεων

Γλυκοζαμίνη: Στην υπηρεσία προστασίας των αρθρώσεων

Η γλυκοζαμίνη είναι μία από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για το σχηματισμό νέου χόνδρου στο σώμα.

Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των γλυκοζαμινογλυκανών και του αρθρικού υγρού που βοηθούν να κρατηθούν οι αρθρώσεις προστατευμένες και με σωστή λίπανση.

Η γλυκοζαμίνη έχει αποδειχθεί σε διάφορες κλινικές μελέτες πως βοηθά να απαλύνονται τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της θυλακίτιδας, καθώς και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την υποδιαίρεση της διαδικασίας αναγέννησης του χόνδρου.

Η θειική γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοσάκχαρο που παράγεται φυσικά στο σώμα από ένα σάκχαρο (γλυκόζη) και ένα αμινοξύ (γλουταμίνη). Σε αντίθεση με άλλα σάκχαρα, τα άλλα αμινοσάκχαρα δεν μετατρέπονται σε ενέργεια. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν τις γλυκοζαμινογλυκάνες και το υαλουρονικό οξύ που καλύπτουν τις αρθρώσεις. Η γλυκοζαμίνη είναι ο πρόδρομος της θειικής χονδροϊτίνης, μιας γλυκοζαμινογλυκάνης (GAG) που σχηματίζει τους σκληρούς, ινώδεις ιστούς του χόνδρου.

Τόσο η θειική γλυκοζαμίνη όσο και η θειική χονδροϊτίνη έχουν αποδειχθεί σε επαναλαμβανόμενες κλινικές μελέτες πως βοηθούν στην απάλυνση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ποσότητα του χόνδρου στις αρθρώσεις. Πολλά συμπληρώματα που υπάρχουν στην αγορά για θεραπεία του πόνου των αρθρώσεων ή του χρόνιου πόνου στην πλάτη, περιέχουν, τόσο θειική γλυκοζαμίνη, όσο και θειική χονδροϊτίνη ως κύρια ενεργά συστατικά. Επειδή η θειική γλυκοζαμίνη είναι ένα μόριο μικρότερο από την θειική χονδροϊτίνη, απορροφάται ευκολότερα και έτσι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία του πόνου που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη της χονδροϊτίνης στην πραγματικότητα αυξάνει την αποτελεσματικότητα της γλυκοζαμίνης.

Το συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και σε ορισμένες περιπτώσεις στην εξάλειψη της εξάρτησης από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Η κατάχρηση των ΜΣΑΦ είναι γνωστό ότι προκαλεί στομαχικές διαταραχές και συνδέεται επίσης με ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, αλλά η έρευνα έχει δείξει πως η γλυκοζαμίνη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση γι’ αυτά τα στεροειδή και  μάλιστα μια λύση χωρίς συνταγή. Μελέτες έχουν δείξει πως η γλυκοζαμίνη λειτουργεί όπως ακριβώς τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ιβουπροφαίνη και πιροξικάμη αν και θα χρειαστεί από τρεις έως έξι εβδομάδες για να αρχίσει να γίνεται ορατό το όφελος από τη λήψη της.

Οι γλυκοζαμινογλυκάνες, το σύμπλεγμα πρωτεϊνών που γίνονται από γλυκοζαμίνη, βρέθηκαν επίσης στα υλικά επένδυσης του πεπτικού σωλήνα, τις βλεννογόνους και τις αρτηρίες. Επειδή τα αυξημένα επίπεδα της γλυκοζαμίνης ενισχύουν την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών, τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία παθήσεων που συνδέονται με την επιδείνωση καταστάσεων όπως η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η έρευνα δείχνει ότι η θειική γλυκοζαμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη πέτρας στα νεφρά, μειώνοντας το επίπεδο του οξαλικού οξέος στα ούρα.

Παρά το γεγονός ότι το σώμα παράγει τη δική του γλυκοζαμίνη, οποιαδήποτε βλάβη αφορά αρθρώσεις ή σπονδύλους, οστεοαρθρίτιδα, χρόνιο πόνο στην πλάτη και ακόμα και την κανονική διαδικασία γήρανσης κάνει την χρήση των συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης εξαιρετικά ευεργετική για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η γλυκοζαμίνη δεν βρίσκεται σε τροφές, αλλά τα συμπληρώματα γίνονται με χιτίνη, μια ουσία που αποτελείται από μεταποιημένα όστρακα καβουριού, αστακού και γαρίδας.

Υπάρχουν τρεις μορφές γλυκοζαμίνης που διατίθενται στο εμπόριο: υδροχλωρική γλυκοζαμίνη, θειική γλυκοζαμίνη και Ν-ακετυλο γλυκοζαμίνη. Η θειική γλυκοζαμίνη είναι αυτή που γενικά θεωρείται πιο αποτελεσματική για την παραγωγή χόνδρου, ειδικά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, μαγγάνιο και χονδροϊτίνη. Συμπληρώματα που περιέχουν ένα συνδυασμό και των τριών αυτών συστατικών είναι επίσης διαθέσιμα. Η γλυκοζαμίνη είναι διαθέσιμη σε κάψουλα, σκόνη, υγρό και υπό μορφή δισκίων. Η συνήθης δόση για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι 1,500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Πηγή http://www.medinova.gr/

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή