Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμβουλές Υγείας»Ενυδάτωση σημαίνει υγεία!

Ενυδάτωση σημαίνει υγεία!

 

Η ενύδατωση του σώματος είναι πολύ σημαντική τώρα το καλοκαίρι!

Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό. Για το λόγο αυτό η επαρκής πρόσληψη του είναι σημαντικός παράγοντας που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του σώματος μας.  Βέβαια η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό ποικίλει αφού εξαρτάται από το ποσοστό λίπους. Συγκεκριμένα, τα άτομα νεαρής ηλικίας έχουν αυξημένα ποσά νερού όπως και οι άντρες.

Το νερό έχει σημαντικές βιολογικές δράσεις στον άνθρωπο γεγονός που οφείλεται κυρίως στις φυσικές και χημικές του ιδιότητες:

  1. Είναι καλός διαλύτης, άρα βοηθάει στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών διευκολύνοντας την απορρόφηση αλλά και συμμετέχει σε χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.
  2. Διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και την απέκκριση τους.
  3. Αλλά η σημαντικότερη λειτουργία του είναι η θερμορύθμιση. Με τη βοήθεια του νερού, το σώμα απορροφά και αποβάλλει θερμότητα. Συγκεκριμένα η θερμότητα μεταφέρεται προς την περιφέρεια για να αποβληθεί, ενώ με την εξάτμιση του νερού (ιδρώτας) αποβάλλονται υψηλά ποσά θερμότητας από το σώμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι σημαντικές αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του σώματος.

Ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού, παρόλα αυτά για κάθε οργανισμό υπάρχει μία ισορροπία υγρών που δεν πρέπει να διαταράσσεται. Νερό λαμβάνει κανείς αυτούσιο, από τα διάφορα ροφήματα αλλά και από τα τρόφιμα. Επιπρόσθετα μία ποσότητα νερού παράγεται κατά τις διάφορες μεταβολικές διεργασίες (Ματάλα Α.Λ. 2002).

Το θέμα που προκύπτει το καλοκαίρι είναι ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας αλλά και της έντονης εφίδρωσης οι ημερήσιες απαιτήσεις σε κατανάλωση υγρών αυξάνονται. Ένας ευχάριστος τρόπος να καλύπτει κανείς τις επαρκείς ποσότητες υγρών είναι εκτός από το να πίνει νερό, να καταναλώνει διάφορα ροφήματα όπως για παράδειγμα τσάι από μίγμα βοτάνων.

Τα ροφήματα με μίγμα βοτάνων όπως το πράσινο τσάι, Mate, Lapacho, τσάι Rooibos και άλλα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, αποτελούν όχι μόνο μία γευστική λύση για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σε υγρά, αλλά σας προσφέρουν ταυτόχρονα τα ευεργετικά οφέλη αυτών των βοτάνων.

Απολαύστε λοιπόν ένα κρύο τσάι από μίγμα βοτάνων, που μπορείτε να συνδυάσετε με λεμόνι, χυμό φρούτων ή κανέλα και φροντίστε για την ενυδάτωση σας!

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή