Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Άρθρα & Μελέτες»Λακτοφερρίνη: πρωτεΐνη του πρωτογάλατος

Λακτοφερρίνη: πρωτεΐνη του πρωτογάλατος

Το πρωτόγαλα είναι γνωστό ότι περιέχει μεγάλα ποσά σε ανοσοσφαιρίνες, αυξητικούς παράγοντες, κυτταροκίνες και νουκλεοτίδια. Η λακτοφερρίνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά, με γνωστή αντιμικροβιακή και αντιϊκή δράση.

Αναλυτικά η λακτοφερρίνη είναι από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες που περιέχονται στο πρωτόγαλα, ενώ η ποσότητα που περιέχει είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του γάλατος. Πρόκειται για μια πολυλειτουργική, ανοσορυθμιστική πρωτεΐνη με σημαντική λειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο μεταβολισμό του σιδήρου. Παρουσιάζει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση, ενώ αλληλεπιδρά με το γενετικό υλικό και ασκεί βιολογικές δράσεις (Wikipedia).

Σε πρόσφατη μελέτη ερευνήθηκε η επίδραση της βόειας λακτοφερρίνης στον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων κυκλοφορούντων μονοκυττάρων (PBMC) και στην παραγωγή φλεγμονωδών μορίων των κυτταροκινών. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από την επίδραση της στο ανοσοποιητικό σύστημα (Zaczyńska E et al. Adv Clin Exp Med. 2014 Nov-Dec;23(6):871-6).

Η λακτοφερρίνη είναι ένα ακόμα συστατικό του πρωτογάλατος, καθιστώντας το ένα προϊόν της φύσης με σημαντικές ευεργετικές δράσεις στην άμυνα του νεογνού αλλά και του ανθρώπου. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε συμπλήρωμα διατροφής από βόειο πρωτόγαλα. Προτιμήστε προϊόντα που εγγυώνται την ποιότητα με την σφραγίδα του INSTITUT FRESENIUS.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή