Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμβουλές Υγείας»Πολυλειτουργικές Φυτικές ίνες

Πολυλειτουργικές Φυτικές ίνες

Στη γνωστή κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν τα σάκχαρα, το άμυλο, αλλά και οι φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι φυτικές ίνες δεν αποδίδουν θερμίδες και αποβάλλονται από τον οργανισμό βοηθώντας την εύρυθμη λειτουργία του.
Οι φυτικές ίνες και κυρίως οι άπεπτες ίνες είναι μέρος των τροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες διασχίζουν το λεπτό έντερο και φτάνουν άθικτες στο παχύ έντερο από όπου και αποβάλλονται.

Οι άπεπτες ίνες αποτρέπουν την απορρόφηση κάποιων συστατικών και βοηθούν στη απομάκρυνση από τον οργανισμό των άχρηστων παραπροϊόντων του μεταβολισμού. Ο συνδυασμός τροφών με φυτικές ίνες μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη, το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος και δρα θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος (Thompson ME e t al. FP Essent. 2017 Jan;452:26-30).
Διάφορες μελέτες έχουν παρουσιάσει την υπογλυκαιμική δράση των ινών, εδώ παρουσιάζεται μελέτη του Δεκέμβρη του 2016 (Surampudi P et al. Curr Atheroscler Rep. 2016 Dec;18(12):75), σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη φυτικών ινών ή τροφίμων πλούσιων σε αυτές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα όπως της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (Academy of Nutrition and Dietetics), οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν μικρή πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, κάποιοι τύποι καρκίνου, ακόμα φαίνεται ότι τα άτομα αυτά έχουν μικρότερο σωματικό βάρος (Dahl WJ  et al. J Acad Nutr Diet. 2015 Nov;115(11):1861-70).

Η συνιστώμενη δόση φυτικών ινών είναι 14 γραμμάρια ανά 1000 θερμίδες ή 25 γραμμάρια τη μέρα για γυναίκες και 38 γραμμάρια για άντρες. Οι αναφορές δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων καταναλώνει πολύ λιγότερες ίνες από αυτές που πρέπει καθημερινά.
Αυξήστε την πρόσληψη σε φυτικές ίνες είτε μέσω της ένταξης στη διατροφή σας τροφίμων όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα προϊόντα ολικής άλεσης, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής που είναι πλούσια σε ίνες όπως το κόμμι γκουάρ και το χαρουπάλευρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή