Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βιταμίνες »Βιταμίνη Β6 – η πυριδοξίνη

Βιταμίνη Β6 – η πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 (αλλιώς γνωστή ως πυριδοξίνη) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β που είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες στο σώμα. Το γεγονός ότι είναι υδατοδιαλυτή σημαίνει πως δεν αποθηκεύεται σε ποσότητες στο σώμα, αλλά η πλεονάζουσα ποσότητα στον οργανισμό αποβάλλεται κυρίως μέσω των ούρων, οπότε για να έχουμε επαρκείς ποσότητες θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν.

Δράση

Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των πρωτεϊνών και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, στο μεταβολισμό των λιπών και στην σύνθεση και λειτουργία της αιμοσφαιρίνης. Συμβάλλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την δημιουργία των αντισωμάτων.

Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μυών. Είναι επίσης απαραίτητη για την σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Συμμετέχει στη διαδικασία της σύνθεσης των νευροδιαβιβαστών. Παίρνει μέρος στην μετατροπή των απαραίτητων λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ σημαντικές για την ορμονική μας ισορροπία.

Μιας που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, η ποσότητα που χρειαζόμαστε εξαρτάται από την ποσότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνουμε.

Επίσης, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει σημαντικά στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος.

Πηγές

Οι καλύτερες φυσικές πηγές της πυριδοξίνης είναι η μαγιά μπύρας, ο βασιλικός πολτός, το φύτρο σταριού, οι ηλιόσποροι και οι ξηροί καρποί, η σόγια και το καλαμπόκι, τα λευκά και κόκκινα άπαχα κρέατα και πουλερικά, τα ψάρια, οι μπανάνες, οι πατάτες, το καρπούζι και το αβοκάντο, τα δαμάσκηνα και όλα τα μωβ φρούτα, τα μπιζέλια και τα καρότα, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πορτοκάλια και το γάλα.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, γιατί η Β6 είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες και καταστρέφεται σε μεγάλο μέρος με το βρασμό.

Τι προκαλεί η έλλειψη της

Η έλλειψη της προκαλεί μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, αναιμία και αδυναμία παραγωγής άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της περιλαμβάνουν ζαλάδα, ναυτία, κόπωση και σύγχυση.

Η μεμονωμένη ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 είναι ασυνήθιστη αλλά, αν παρουσιαστεί, συνήθως συνδέεται με χαμηλές συγκεντρώσεις και των άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 σχετίζεται με αναιμία, δερματολογικά προβλήματα όπως δερματίτιδες με παρουσία ξηρότητας και πληγές στα χείλη, γλωσσίτιδα, κλπ. Επίσης σχετίζεται με νευρολογικά προβλήματα.

Η ανεπάρκεια της πυριδοξίνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων που καταπολεμούν ότι εμφανίζεται ως απειλή για το σώμα μας, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού, την ευαισθησία σε μολύνσεις, την ευκολότερη προσβολή από λοιμώξεις και διάφορες νόσους και, σύμφωνα με πολλούς, την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και μειωμένη διανοητική λειτουργία.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Β6, μαζί με την Β12, είναι σημαντικοί σύμμαχοι των γυναικών, μιας και συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών. Έτσι, καταπραΰνει τα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα, και θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, μιας και πιστεύεται ότι μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα κατάθλιψης που πολλές φορές συνδέονται με τη χρήση τους.

Άτομα που καπνίζουν ή πίνουν πολύ αλκοόλ πρέπει να την λαμβάνουν σε μεγάλες ποσότητες γιατί η χρήση καπνού και οινοπνευματωδών ποτών τείνει να ελαττώνει την παρουσία της στο σώμα (κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β).

Πηγή: http://www.beinshape.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή