Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμπληρώματα Διατροφής»Βότανα»Νέα έρευνα για την αντιβακτηριακή δράση του Cistus Incanus

Νέα έρευνα για την αντιβακτηριακή δράση του Cistus Incanus

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες αυτού του φυτού που φύεται κυρίως στις Μεσογειακές χώρες είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Φαίνεται από ποικίλες μελέτες ότι το φυτό παρουσιάζει σημαντικές φαρμακολογικές δράσεις με κυρίαρχη την αντιβακτηριακή.  

Ειδικότερα φαίνεται ότι το έγχυμα του Cistus Incanus μπορεί να μειώσει την αρχική προσκόλληση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα εξαιτίας της ύπαρξης των πολυφαινολών που περιέχει και άρα να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισης τερηδόνας. Στην παρούσα μελέτη οι πολυφαινόλες από 4 διαφορετικά εμπορικά διαθέσιμα Cistus Incanus είδη τσαγιού εκχυλίστηκαν και δοκιμάστηκαν τόσο in vitro αλλά και in situ. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν σε αυτό το είδος 29 πολυφαινόλες μεταξύ των οποίων οι φλαβανόλες και η γλυκοζυλιωμένη μορφή τους, καθώς και οι ελαγιταννίνες.

Μεταξύ των 4 προϊόντων μόνο ποσοτικές διαφορές ανιχνεύτηκαν όσο αφορά τις πολυφαινόλες, ενώ δεν βρέθηκαν ποιοτικές. Τα insitu πειράματα έδειξαν ότι οι εκπλύσεις με έγχυμα Cistus Incanus μείωσαν τον αρχικό αποικισμό των βακτηρίων Streptococcusmutansστο σμάλτο, μετά από 8ώρη έκθεση σε πόσιμα υγρά.Περαιτέρω αναλύσεις που έγιναν για να εξηγηθεί αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύουν ότι μπορεί η παρατηρούμενη αυτή δράση να οφείλεται στις πολυφαινόλες.

Η παραπάνω μελέτη είναι μία ακόμη στον μακρύ κατάλογο όλων εκείνων που εξετάζουν τις ευεργετικές δράσεις αυτού του μοναδικού φυτού.

ΠΗΓΗ: Wittpahl G et al. The Polyphenolic Composition of Cistus incanus Herbal Tea and Its Antibacterial and Anti-adherent Activity against Streptococcus mutans. Planta Med. 2015 Aug 20.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή