Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Άρθρα & Μελέτες»Χρώμιο: Πολύτιμο ιχνοστοιχείο για την επίτευξη της εσωτερικής ισορροπίας

Χρώμιο: Πολύτιμο ιχνοστοιχείο για την επίτευξη της εσωτερικής ισορροπίας

Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν μιλάμε για το χρώμιο της διατροφής αναφερόμαστε στην τρισθενή του μορφή. Το χρώμιο βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα  όμως η επεξεργασία τους μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα τους. Η ποσότητά του στα τρόφιμα είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά τη διάρκεια παρασκευής τους. Σε γενικές γραμμές, το κρέας, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και κάποια φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές χρωμίου.

 Η βιολογική σημασία του χρωμίου ήρθε στο φως στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ανακαλύφθηκε ότι η μαγιά της μπύρας μπορεί να αποτρέψει τη, σχετιζόμενη με την ηλικία, μείωση της ικανότητας διατήρησης φυσιολογικών επίπεδων γλυκόζης στο αίμα ποντικιών. Ένα οργανικό σύμπλοκο του χρωμίου προσδιορίστηκε ως το ενεργό συστατικό ∙ αυτό ονομάστηκε «παράγοντας ανοχής στη γλυκόζη» (GTF). H ιδιαίτερη φύση του παράγοντα ανοχής GTF και ο μηχανισμός με τον οποίο ευνοεί τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα, δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί ως τώρα,  ωστόσο το χρώμιο είναι πιθανόν ότι προωθεί την είσοδο της ινσουλίνης μέσα στα κύτταρα, διευκολύνοντας τη μεταφορά της κατά μήκος των κυτταρικών μεμβρανών.

Στη συνέχεια η μελέτη σε αυτό τον τομέα συνεχίστηκε αφού πολλοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση συμπληρωμάτων χρωμίου σε διαβητικούς τύπου ΙΙ με τα αποτελέσματα ακόμα να είναι αντικρουόμενα. Βέβαια υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης χρωμίου στην ομοιοστασία της γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (Yin RV, et al. Nutr J. 2015 Feb 13;14(1):14), αλλά και της σχέσης της έλλειψης χρωμίου με το προ-διαβητικό στάδιο (Rafiei R et al. Adv Biomed Res. 2014 Nov 29;3:235).

 Σε μία μετα-ανάλυση βασισμένη στα αποτελέσματα 41 ερευνών βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα χρωμίου πράγματι βελτιώνουν τον έλεγχο σακχάρου σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι συγγραφείς δηλώνουν ότι καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες είναι αναγκαίες πριν γίνουν οποιοιδήποτε επίσημοι ισχυρισμοί.
Φροντίστε για μία ισορροπημένη διατροφή συνδυασμένη με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής όπου απαιτούνται, για έναν υγιή τρόπο ζωής.  

Πηγή: Εuropean Food Information Council

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή