Είστε εδώ:Κεντρική»Το Blog μας»Βασικές Θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης

Βασικές Θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης

1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ  ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η αλόη δρα σαν φυσικός βιοδιεγέρτης μέσω 23 πολυπεπτίδιων διεγερτών σε πολλαπλά  επίπεδα: (α) στο επίπεδο της κυτταρικής ανοσίας (λεμφοκύτταρα και μακροφάγα)  (Τ-λεμφοκύτταρα, killers), (β) στο επίπεδο της  χυμικής (χυμός) ανοσίας κυρίως μέσω των Β- λεμφοκυττάρων μνήμης τα οποία παράγουν τα αντισώματα. Τα αντισώματα συνδέονται με τις εχθρικές για τον οργανισμό πρωτεΐνες (αντιγόνα) και τις καταστρέφουν. Το  ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί  να επιτεθεί είτε σε βακτήρια, ιούς, μικρόβια ή και στα καρκινικά κύτταρα μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος μέρος του οποίου περιλαμβάνει αγγελιοφόρους ουσιών, όπως οι ιντερλευκίνες και παράγοντες νέκρωσης όγκου, που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες ενεργοποιούν κύτταρα όπως ουδετερόφιλα  και λεμφοκύτταρα να επιτεθούν στους στόχους τους  είτε μέσω παραγωγής αντισωμάτων, είτε μέσω φαγοκυττάρωσης. Ενορχηστρώνοντας την απόκριση του συστήματος των κυτοκινών, η Aloe Vera μπορεί τόσο να ενισχύσει όσο και να επιβραδύνει την δραστηριότητα, ως εκ τούτου, οι πολυσακχαρίτες που επηρεάζουν αυτό το σύστημα αναφέρονται ως ανοσοτροποποιητικά (1). 

2.ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ

Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα οξειδωτικών αντιδράσεων. Όταν η συσσώρευση  των ελευθέρων ριζών αυξάνεται ανεξέλεγκτα  δρουν βλαπτικά  στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.  Έτσι προκαλείται «οξειδωτικό στρες». Οξειδωτικό στρες είναι η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή ελεύθερων ριζών και την αντιοξειδωτική αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Το οξειδωτικό στρες δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά μία αρνητική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ή να επιταχύνει μία ασθένεια. Λέγεται ότι το 80% των νοσημάτων οφείλονται στο οξειδωτικό στρες. Καρκίνος, αθηρωμάτωση, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, εμφύσημα, αμφιβληστροειδοπάθεια, έλκη, νόσος του Crohn, νόσος του Reynaud,  Parkinson κλπ.   Η Αλόη έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνες Α, C, Ε, ψευδάργυρο. β-καροτίνη και ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σελήνιο, μαγγάνιο, φλαβονοειδή) (1, 2).

3. ΑΝΟΣΟΔΙΕΓΕΡΣΗ – ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Η Αλόη εκτός του ότι ενισχύει την κυτταροτοξική δράση των μακροφάγων και διεγείρει τα Τ-λεμφοκύτταρα  killers, επίσης απελευθερώνει  ιντερλευκίνη L1 και ιντερφερόνη. Αναστέλλει την προσταγλανδίνη  και δρα στη μείωση των φλεγμονών. Η  αλόη ενισχύει  τη δράση της υδροκορτιζόνης, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας για την αντιμετώπιση των φλεγμονών. Η δράση της σαν προσαρμογόνος ουσία την καθιστά απαραίτητη στην εύρυθμη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων προσδίδοντας της την έννοια του βιολογικού διεγέρτη.

4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ACEMANNAN – GLUCOMANNAN

Ανήκει στην ομάδα βλεννοπολυσακχαριτών της υδατοδιαλυτής μακράς αλυσίδας μανόζης. Είναι αντιφλεγμονώδης παράγων με δράση ενισχυτική των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Συντελεί στην εξόντωση ιών, βακτηριδίων, μυκήτων, παρασίτων. Διεγείρει τον μυελό των οστών. Διεγείρει τους ινοβλάστες και αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου. Βελτιώνει την αλλεργική συμπεριφορά. Είναι ισχυρός ενυδατικός παράγοντας με έντονη λιπαντική δράση των αρθρώσεων. Έχει έντονη αντικαρκινική δράση (3).

1. Kang MC et al. In vitro and in vivo antioxidant activities of polysaccharide purified from aloe vera (Aloe barbadensis) gel. Carbohydr Polym. 2014 Jan;99:365-71.
2. Prueksrisakul T, et al. Effect of daily drinking of Aloe vera gel extract on plasma total antioxidant capacity and oral pathogenic bacteria in healthy volunteer: a short-term study. J Complement Integr Med. 2015 Jun;12(2):159-64.
3. Sierra-García GD, et al. Acemannan, an extracted polysaccharide from Aloe vera: A literature review. Nat Prod Commun. 2014 Aug;9(8):1217-21.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 12:36

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή