Είστε εδώ:Κεντρική»Το Blog μας»Θεραπευτικές εφαρμογές και χρήση της Aloe Vera Συνοπτικά

Θεραπευτικές εφαρμογές και χρήση της Aloe Vera Συνοπτικά

Η Αλόη δεν διαθέτει μία και μόνη συγκριμένη ουσία. Αυτή η δεξαμενή από βιολογικά στοιχεία και συστατικά, ο συνδυασμός και η συνεργική τους δράση προσφέρουν τις μοναδικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Δεν παύει να είναι σημαντικό ότι η Αλόη δεν αποτελεί ειδικό φάρμακο, αλλά διατροφικό συμπλήρωμα με ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά,  που υποστηρίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό βοηθώντας τον να αυτοθεραπευτεί!

Η Αλόη έχει αντιφλεγμονώδη δράση,  δράση προσαρμογής (adaptogen), αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση, αντιμικροβιακή, αντιιϊκή και αντιμυκητιασική δράση, αντικαρκινική και αντιτοξική δράση, ηπατοπροστατευτική, δράση στο κυκλοφορικό και στο πεπτικό και επουλωτική δράση.

Αναλυτικά, η Αλόη έχει άριστα αποτελέσματα:

  • Σε φλεγμονές. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της Αλόης οφείλονται στις φυτικές στερόλες που περιέχει και δρουν σαν ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, με  μείωση του οιδήματος, του πόνου, της αύξησης θερμοκρασίας τοπικά και του χρόνου επούλωσης. Επισπεύδει τον ρυθμό ανάπλασης του επιθηλίου. Η Αλόη Βέρα βοηθά φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η γαστρίτιδα, η εκκολπωματίτιδα και η κολίτιδα, έλκη στομάχου (Helicobacter pylori) καθώς και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (1). Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει σε αρθρίτιδες ρευματοειδείς  αλλά και απλές, καθώς και σε εκφυλιστικές οστεοαρθρίτιδες σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη.
  • Σε παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος. Η εργασία του Dr. Agarwal στο ιατρικό περιοδικό Angiology τονίζει τα θετικά αποτελέσματα σε 5000 ασθενείς με καρδιολογικά  προβλήματα, με μείωση των βιοχημικών δεικτών της χοληστερίνης αίματος, των τριγλυκεριδίων, των κλινικών συμπτωμάτων καθώς και του αριθμού θανάτων για την πάθηση με τον μεγαλύτερο αριθμό θνησιμότητας παγκοσμίως. Παράλληλα η έρευνα αναφέρει μείωση των επιπέδων του σακχάρου στους διαβητικούς ασθενείς χωρίς προσθήκη άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων.
  • Σε γυναικολογικές παθήσεις του τραχήλου και του κόλπου (θηλώματα και κονδυλώματα), του αιδοίου και των βαρθολινίων αδένων, όπως και σε πολυκυστικές ωοθήκες και προβλήματα αναπαραγωγής.
  • Σε δερματικές παθήσεις. Κυρίως σε Εγκαύματα ηλιακά ή θερμικά η Αλόη μαζί με την πρόπολη έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Επιπλέον δρα στην ακμή, σε ακτινοδερματίτιδες, ερεθισμούς, τσιμπήματα εντόμων, θλαστικά τραύματα, ενώ μοναδικά αποτελέσματα αναφέρονται στις κατακλίσεις, την ψωρίαση, την ξηροδερμία, και φυσικά σε όλα τα δερματολογικά προβλήματα. Οι πολυσακχαρίτες δρουν για την ενυδάτωση του δέρματος. Η Αλόη απορροφάται άμεσα από το δέρμα, διεγείρει τους  ινοβλάστες ώστε να αναπαράγουν τους εαυτούς τους ταχύτερα και είναι αυτά τα κύτταρα τα οποία παράγουν το κολλαγόνο και τις ίνες ελαστίνης. Έτσι το δέρμα γίνεται πιο ελαστικό και με λιγότερες ρυτίδες. Η Αλόη καθιστά επίσης την επιφάνεια του δέρματος ομαλότερη λόγω της συνεκτικής της δράσης και της επίδρασής της στην επιφανειακή απολέπιση επιδερμικών κυττάρων. Έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει στο ένζυμο που διγείρει τη συσσώρευση της μελανίνης στο δέρμα, εμποδίζοντας το σχηματισμό των «κηλίδων ηλικίας».
  • Αποτοξινωτική δράση.  Είναι σημαντική πηγή βιταμινών, ειδικά των A, C, E, που είναι σημαντικές στην ενεργοποίηση διαδικασιών αυτοκαθαρισμού και αποτοξίνωσης του οργανισμού και είναι γνωστές ως αντιγηραντικές.
  • Στο άσθμα. Οι ασθματικοί έχουν πολύ καλά αποτελέσματα που οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη δράση της Aloe Vera καθώς και την επίδρασή της επί του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία είναι μια από τις κύριες δράσεις της.
  • Στο καρκίνο. Η Αλόη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες στο επίπεδο κύρια της πρόληψης.  Κλασική πλέον η εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του καρκίνου του 2000, στην οποία αναφέρεται ότι η Αloe Emodin είναι νέου τύπου αντικαρκινικός παράγοντας ο οποίος δρα ενάντια στους νευροεκτοδερμικούς όγκους (2). Όπως και εργασίες για την παρεμπόδιση της αγγειογένεσης σε όγκους του μαστού (3,4), αλλά και σε όγκους του εντέρου, εμποδίζοντας τις μεταστάσεις και την αγγειογένεση (5).
  • Στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Έχουν αναφερθεί θετικά αποτελέσματα τα οποία έδειξαν ότι η θεραπεία με Aloe vera προκάλεσε μια σημαντική μείωση στην σοβαρότητα της νόσου σε πειραματικό μοντέλο.
  • Στο AIDS. Υπάρχουν αναφορές για την επίδραση της Αλόης Βέρα στα αρχικά στάδια του AIDS με τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία να δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει τα μολυσμένα άτομα με τον ιό HIV στους τροπικούς, δεδομένης της διαθεσιμότητας και του χαμηλού κόστους (6).
  • Οι δεκάδες ακόμα ενδείξεις για χρήση του «Μαγικού φυτού της Αλόης» καθιστούν δύσκολη ακόμα και την απαρίθμηση τους στο πλαίσιο μια σύντομης αναφοράς. Αυτό είναι θέμα μιας πιο εμπεριστατωμένης εργασίας στο εγγύς μέλλον.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ & ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Το καθαρό τζελ της αλόης δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία. Δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές παρενέργειες. Σύσταση για αποφυγή σε γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και σε άτομα τα οποία έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων. Η διεθνής βιβλιογραφία συνιστά 30 ml τρεις φορές την ημέρα κατά προτίμηση προ του φαγητού, χωρίς να απαγορεύεται  λήψη ακόμα και ολόκληρης της ποσότητας μαζί. Σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα αυτό μπορεί να γίνει μετά από συμβουλή ατόμων που γνωρίζουν τις ιδιότητες της αλόης (7).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ίσως για να καταλάβουμε καλύτερα το «μυθικό φυτό της Αλόης, φτάνει μια πρόταση ενός απλού ανθρώπου της ερήμου στην ερώτηση τι είναι η αλόη; Απάντησε χαμογελαστός. Όλοι οι άλλοι άνθρωποι στη γη έχουν πολλές τροφές φρούτα, λαχανικά, δένδρα κλπ. για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Εμάς στην έρημο, ο Θεός μας έδωσε ένα κρίνο και τα έβαλε όλα μέσα

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1) Cellini L, Di Bartolomeo S, Di Campli E, Genovese S, Locatelli M, Di Giulio M.Lett In vitro activity of Aloe vera inner gel against Helicobacter pylori strains. Appl Microbiol. 2014 Jul;59(1):43-8. doi: 10.1111/lam.12241. Epub 2014 Mar 25.

2) Tradit Complement Med. 2015 Jan; 5(1): 21–26.Published online 2014 Dec 23. doi:  10.1016/j.jtcme.2014.10.006 PMCID: PMC4488101. Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Maharjan H. Radha and Nampoothiri P. Laxmipriya

3) Lin H.Evid Base Emodin & Aloe Emodin suppress  Breastancer Cancer Cell Proliferation through ER α Inhibition. Huang PH, Huang CY, Chen MC, Lee YT, Yue CH, Wang HY, d Complement Alternat Med. 2013;2013:376123.
doi: 10.1155/2013/376123. Epub 2013 Jun 24.

4) Anticancer Agents Med Chem. 2015 Aug 20. Exploring a novel target treatment on breast cancer: aloe-emodin mediated photodynamic therapy induced cell apoptosis and inhibited cell metastasis. Chena Q, Tiana S, Zhub J, Lia KT, Yuc TH, Yub LH, Bai DQ.

5) Suboj P., Babykutty S., Valiyaparambil Gopi D.R., Nair R.S., Srinivas P., Gopala S. Aloe emodin inhibits colon cancer cell migration/angiogenesis by downregulating MMP-2/9, RhoB and VEGF via reduced DNA binding activity of NF-κB. Eur J Pharm Sci. 2012;45:581–591.

6) J Altern Complement Med. 2012 Sep;18(9):850-3. doi: 10.1089/acm.2010.0735. Epub 2012 Aug 8. Preliminary trial of aloe vera gruel on HIV infection.Olatunya OS, Olatunya AM, Anyabolu HC, Adejuyigbe EA, Oyelami OA.

7) Kwack S.J., Kim K.B., Lee B.M. Estimation of tolerable upper intake level (UL) of active Aloe. J Toxicol Environ Health A. 2009;72:1455–1462.

8) Γιώργος Αλεξανδράκης. Αλόη. Η τρυφερή θεραπεύτρια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 16:13

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή